Blog
22/04/2019    Energie, Wonen

Bespaar op het energieverbruik van je airco

 

Eindelijk! Het is weer lekker weer. Heerlijk buiten zitten in de tuin en genieten van het zonnetje. Toch is het wel lekker om af en toe verkoeling te zoeken in huis. Een airconditioning kan dan een goede oplossing zijn. Met een airco is je ruimte altijd op de gewenste temperatuur. Toch zijn niet alle airco’s even energiezuinig. Om het energieverbruik van jouw airconditioning in de hand te houden lees je in dit artikel 4 handige tips.

Zorg dat de warmte niet binnen komt

Een makkelijke manier van energie besparen is om te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte naar binnen komt. Hoe minder zonlicht en warme zomerwind er naar binnen komt hoe koeler je je kamer houdt en hoe minder je jouw airco aan hoeft te zetten. Hoe kun je dit het beste doen? Sluit de ramen, gordijnen en deuren zo veel mogelijk overdag en zet ze open in de nacht. Hierdoor zorg je dat de koele lucht zo lang mogelijk binnen blijft en de warme lucht zo lang mogelijk uit je huis blijft.

Zorg dat je je airco goed onderhoud

Hoe beter je je airco onderhoud hoe energiezuiniger hij blijft werken. Als een airconditioner niet goed onderhoud gebruikt de motor namelijk steeds meer energie. Door goed onderhoud te laten plegen zorg je ervoor dat de airco altijd in topconditie blijft. Aan te raden is om je airco eens per jaar te laten onderhouden. Daarnaast is het verstandig om af en toe de filters van de airco te reinigen. Dit kan je doen door ze te stofzuigen of af te nemen. Dit kan je op lange termijn veel geld en energie besparen.

Zo bespaar je op het energieverbruik van je airco

Let op het energielabel van de airco

Als je een airco aanschaft is het belangrijk op het energielabel te letten. Op een energielabel staat het volgende:

  • Het energieverbruik van de airco.
  • Hoeveel geluid de airco maakt.
  • Wat de koelcapaciteit van de airco is.

Aan te raden is dat je een airconditioning koopt met een energielabel van A tot A++. Hiermee kun je veel energie en dus ook geld besparen.

Laat de airconditioning op de juiste manier plaatsen

Wanneer je de airco laat plaatsen is het slim om te kijken naar een energiezuinige oplossing. Sommige airco’s hebben namelijk een slang die de lucht naar buiten voert. Meestal moet deze slang door een raam naar buiten geloodst worden. Hierdoor komt er veel warme lucht weer terug in je kamer. Laat bijvoorbeeld een gat in de muur maken waar de slang precies doorheen past. Zo zorg je ervoor dat je airco een stuk energiezuiniger zijn werk kan doen.

Lees ook: Waarom is ventilatie belangrijk?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wat zijn de voordelen van een wit dak?

Wat zijn de voordelen van een wit dak?
2019-08-30
Wienerberger
Witte daken zijn de laatste jaren aan een fikse opmars bezig, en dat is ook logisch. Witte dakpannen geven het dak namelijk niet enkel een unieke...
Lees meer

7 tips om zonnepanelen te reinigen

7 tips om zonnepanelen te reinigen
2019-05-08
Van Severen
Mei is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De (hopelijk) zonnigste maanden staan voor de deur en die...
Lees meer