Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Gedaan met groot en klein beschrijf

Een groot en klein beschrijf zijn termen die vroeger werden gebruikt in België om te bepalen of er registratierechten verschuldigd zijn bij de aankoop van een woning. Deze termen zijn inmiddels vervangen door de term "abattement" (vermindering) voor een kleinere woning en "vermindering voor bescheiden woning" voor een grotere woning.

Het verschil tussen een groot en klein beschrijf hing af van de kadastrale inkomenswaarde van de woning. Voor woningen met een laag kadastraal inkomen gold het klein beschrijf, waarbij een verlaagd tarief van registratierechten werd toegepast. Voor woningen met een hoger kadastraal inkomen gold het groot beschrijf, waarbij het normale tarief van registratierechten werd toegepast.

Het huidige systeem van abattement en vermindering voor bescheiden woning werkt op een vergelijkbare manier, maar de exacte bedragen en voorwaarden kunnen verschillen afhankelijk van de regio in België waar de woning zich bevindt. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij een notaris of vastgoedmakelaar als je een woning wil kopen en meer wilt weten over de geldende regels en tarieven.

Het abattement is een belastingvermindering op de registratierechten die verschuldigd zijn bij de aankoop van een woning in België. Het is van toepassing op woningen met een aankoopprijs onder een bepaald bedrag en geldt alleen voor natuurlijke personen (dus niet voor vennootschappen).

Het bedrag van het abattement kan verschillen afhankelijk van de regio waar de woning zich bevindt. In Vlaanderen bedraagt het abattement bijvoorbeeld 15.000 euro voor een bescheiden woning (met een aankoopprijs tot 200.000 euro) en 10.000 euro voor een gewone woning (met een aankoopprijs tot 220.000 euro). In Wallonië bedraagt het abattement 20.000 euro voor een woning met een aankoopprijs tot 175.000 euro.

Als de aankoopprijs van de woning hoger is dan het bedrag van het abattement, moet er toch nog registratierechten betaald worden over het verschil tussen de aankoopprijs en het bedrag van het abattement.

Het abattement kan een interessante besparing opleveren bij de aankoop van een woning. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en bedragen die gelden in de regio waar de woning zich bevindt. Een notaris of vastgoedmakelaar kan je hierbij helpen.