Blog
09/08/2018        Van Severen Bouwen & Verbouwen

Wat is de renovatiepremie?

Wilt u een eigen woning van minstens 30 jaar renoveren of een bestaand gebouw omvormen tot een woning? Goed nieuws, want dan komt u in aanmerking voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

Wie kan een renovatiepremie aanvragen?

Als u de premie aanvraagt als eigenaar-bewoner voor de enige woning die u bezit mag u niet meer verdienen dan:

  • €42.890 als alleenstaande zonder persoon ten laste
  • €61.270 als alleenstaande met een persoon ten laste (te verhogen met €3.440 per persoon ten laste)
  • €61.270 als u gehuwd bent of samenwoont (te verhogen met €3.440 per persoon ten laste)

Hierbij geldt het inkomen van 2 jaar voor de aanvraagdatum. De bedragen hierboven gelden voor aanvragen van het jaar 2018. Als u de premie aanvraagt voor een woning die u verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor geldt er geen inkomensgrens.

Welke werken komen in aanmerking

De werken zijn verdeeld in 4 categorieën.

  • Cat. 1: De structurele elementen van de woning: werken aan de fundering, de muren, de draagvloeren en de trappen.
  • Cat. 2: Het dak: werken aan dakgebinte, dekbedekking, goten en afvoer.
  • Cat. 3: Het buitenschrijkwerk: werken aan ramen en buitendeuren. Die moeten vanaf 1 juli 2016 voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit.
  • Cat. 4: De technische installaties: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet en de centrale verwarming.

Wanneer een renovatiepremie aanvragen?

De premie is aan te vragen na de voltooiing en facturering van de werken uit een bepaalde categorie. U kunt maximaal 2 aanvragen indien. Tussen 2 aanvragen moet minstens een jaar liggen en maximaal 2 jaar.

Voor elke categorie kunt u maar eenmaal een premie aanvragen. Een aanvraag kan voor maximaal 2 categorieën tegelijk. Voor werken uit meer dan 2 categorieën moet u dus 2 aanvragen indienen.

Hierop geldt een uitzondering als u de woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Dan mag u ook in één keer de premie aanvragen voor werken aan de 4 categorieën samen. Daarna kunt u natuurlijk geen tweede aanvraag doen. 

Wanneer de tweede aanvraag indienen?

De tweede aanvraag doet u ten vroegste een jaar en maximaal 2 jaar na de eerste. Om ten volle van de premie te kunnen genieten is een goede renovatieplanning dus belangrijk.

Hoeveel bedraagt de renovatiepremie?

De premie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% van de in aanmerking te nemen factuurbedragen. Voor elke categorie van werken moet er minstens een factuurbedrag zijn van € 2.500 (excl. BTW).

De 30%-berekening (met een maximumpremie van €3.333 per categorie) geldt voor:

  • Wie als eigenaar-bewoner een inkomen had dat lager was dan € 30.640 (te verhogen met € 1.600 per persoon ten laste)
  • Wie de woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor

Voor alle anderen is er een tegemoetkoming van 20% (met een maximumbedrag van € 2.500 per categorie).

Het maximumbedrag van de premie, voor de twee aanvragen samen, ligt voor iedereen vast op € 10.000.

Welke facturen komen in aanmerking

De facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder zijn dan 2 jaar en mogen niet dateren van voor de aankoop van uw woning. Zowel facturen van werken uitgevoerd door een aannemer, als facturen van materiaalaankopen voor werken die u zelf hebt uitgevoerd, komen in aanmerking.

Wat al u al eerder een renovatiepremie hebt gekregen?

Wie in de voorbije 10 jaar al een renovatiepremie kreeg, kan geen nieuwe premie meer aanvragen. Ook als een vorige bewoner van de woning in de laatste 10 jaar een renovatiepremie ontving, kunt u als nieuwe bewoner geen nieuwe premie krijgen.

Voor wie de voorbije 10 jaar al een verbeteringspremie kreeg, wordt het bedrag van die verbeteringspremie(s) afgetrokken van de renovatiepremie voor werken uit dezelfde categorie. Na die 10 jaar kunt u opnieuw de renovatiepremie aanvragen.

Benieuwd hoeveel u zal besparen? Ga ten rade bij Van Severen nv uit Knesselare voor meer info of een vrijblijvende offerte.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer