Blog
06/04/2019        Vinta Kopen & Verkopen

Wat doet een aankoopbegeleider?

Dat de Belg met een serieuze baksteen in de maag zit, moeten we je niet vertellen. Maar de aankoop van een onroerend goed is een hele opgave. Er zijn een heleboel wetten en regels waarmee je rekening dient te houden, daarboven maakt de vakjargon het niet makkelijker.

Een verkoper valt meestal terug op een vastgoedmakelaar, aangezien deze een brede dienstverlening biedt. Voor deze diensten betaalt de verkoper een commissie op de verkoopprijs. De makelaar zal dan ook alles in het werk stellen zijn klanten zo goed mogelijk te ondersteunen en helpen waar nodig.

Maar hoe zit het nu voor een koper? Door wie wordt deze begeleid? Buiten de ouders, een handige oom of een kennis uit de bouw, krijgen kopers zelden een second opinion. Maar dit is nu verleden tijd, vanaf heden kunnen kopers ook rekenen op professionele hulp.

Een aankoopbegeleider is een onafhankelijke, objectieve, externe partij die in opdracht werkt voor de koper en die u kan ondersteunen op verschillende niveau's en dit zonder risico's. Hierbij een overzicht waarbij de aankoopmakelaar kan bij helpen.

7 zaken waar een aankoopbegeleider je bij helpt:

Waar begin ik te zoeken?

Heb je zelf geen tijd om immosites af te schuimen of naar elke makelaar in de regio te bellen? Dan neemt de aankoopmakelaar dit met plezier over, vertel hem je eisen, voorwaarden, budget en hij zal voor jou binnen de kortste keer verschillende voorstellen aanbieden.

Wat is dat pand nu waard?

Ook al dat de meeste verkopers een professionele schatting hebben laten uitvoeren door hun makelaar, is het steeds nuttig dit eens door de aankoopmakelaar te laten doen ook. Zo kunnen deze twee schattingen naast elkaar worden gelegd en kan er goed worden vergeleken. 

Zijn er geen verborgen mankementen?

Was je bij de eerste bezichtiging verliefd geworden op het vele licht, de ruime woonkamer en de knappe keuken? Prachtig, maar let op dat er soms verborgen gebreken zijn waarop u niet had gelet. Alvorens tot aankoop over te gaan, is het aangewezen een aankoopmakelaar eens de elektriciteit, het sanitair of het dak te laten controleren. Zo kom je niet tot onverwachte kosten te staan.

Wat doet een aankoopbegeleider?


Welke documenten heb ik nodig?

Bij de aankoop van een woning of grond zijn een heleboel wettelijk verplichte documenten nodig. Bespaar jezelf van de frustratie die daarbij vaak gepaard gaat, want wat was de EPC-waarde nu weer? Was er reeds een elektrische keuring? Het pand lag toch zeker niet in overstromingsgevoelig gebied? En de bodem is toch niet vervuild? Op dat moment stelt een aankoopmakelaar je gerust en begeleidt hij je door deze hele papierwinkel zo ben je zeker van een goede afloop.

Wat met juridische en bouwkundige zaken?

Zijn er stedenbouwkundige beperkingen waarvan je op de hoogte moet zijn of is er verkooprecht aanwezig? Een aankoopbegeleider zoekt dit allemaal voor jou uit en voorziet je van deskundig advies. Op deze manier ben je volledig op de hoogte wat je exact zult aankopen.

Hoe onderhandel ik over de juiste prijs?

Nu je volledig op de hoogte bent, kan je afwegen of de vraagprijs correct is. Vind je toch dat er dient onderhandeld te worden? Laat je dan niet meeslepen door emoties, want onderhandelen is geen kinderspel. Een professioneel gesprek zorgt voor een vlotte verkoop en een goed gevoel bij beide partijen. Een aankoopbegeleider is getraind en heeft een bepaalde strategie, zo komt hij nooit voor verrassingen te staan.

Mag ik nu al tekenen?

Voor je een compromis tekent, is het interessant alle opgemaakte documenten te laten nakijken door een aankoopbegeleider, zo kan hij uitleggen waarvoor je nu exact je akkoord geeft. 

Lees ook: Een appartement kopen? Lees waarop je allemaal moet letten. Informeer je goed zodat je voor geen verrassingen komt te staan.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

10 handige tips voor de verkoop van uw huis

10 handige tips voor de verkoop van uw huis
2019-04-08
Een eerste indruk bij een bezichtiging is zeer belangrijk bij het kopen van een woning. Als een potentiële koper een goede indruk krijgt,...
Lees meer

Façabrick. De isolerende renovatieoplossing voor uw gevel

Façabrick. De isolerende renovatieoplossing voor uw gevel
2018-06-28
Wienerberger
Met Façabrick ontwikkelde Wienerberger een totaaloplossing voor zowel het renoveren als isoleren van gevels. De doordachte combinatie van...
Lees meer