Blog
24/04/2019        Van Severen Bouwen & Verbouwen

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak gebruik gemaakt van een (interieur)architect, maar is dit nu altijd nodig? Het antwoord is eenvoudig: Ja. En we leggen je graag uit waarom:

Structurele werken

Een verbouwing loopt natuurlijk van een structurele renovatie tot alleen maar een likje verf of een nieuwe keuken. Maar zodra je iets wenst te veranderen aan de constructie van je huis, heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig en is het wettelijk verplicht om een architect onder de arm te nemen.

Kleine werken

Voor kleinere werken aan sanitair, isolatie of verwarming kan je in principe werken zonder architect, maar dit is af te raden. Deze biedt een uitzonderlijke meerwaarde die je een hoop kopzorgen, geld en problemen kan besparen. Vaak zie je zelf ook niet het potentieel dat de bestaande woning biedt. De visie en ervaring van een architect zorgt ervoor dat je meer kan realiseren voor hetzelfde budget. Je inspiratie opdoen via kanalen als Pinterest en Instagram is fantastisch, wat er voor zorgt dat mensen vooral met het eindresultaat bezig zijn. Maar je dient aan de start van de verbouwing eerst goed na te denken over de structuur, planning en potentiële problemen. Vocht is een veel voorkomende probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien en dramatisch gevolgen kan hebben bij bijvoorbeeld de installatie van een nieuwe keuken. 

Kostenplaatje van architect

Kom niet voor verrassingen te staan, een architect kan een overzichtelijke schatting geven van hoeveel de structurele werken zullen kosten. Vaak wordt gezegd dat een architect enkel geld kost en de meerwaarde niet tastbaar is. Maar een architect doet veel meer dan alleen maar een plan opmaken! Een architect overziet het totale plaatje, beschermt de bouwheer tegen wanpraktijken en heeft een goed zicht op correcte prijzen van producten. Met andere woorden, op een architect besparen, zal je op lange termijn meer kosten.

En wat kost een architect nu ongeveer? De eerste kennismaking is meestal gratis en maakt ook meteen duidelijk of er een goede klik is. De kostprijs is afhankelijk van de grootte van het project en welke werken er worden aangepakt. Vaak wordt er met een percentage van de bouwkost gewerkt. Voor nieuwbouw ligt dit rond de 7% en voor een verbouwing rond de 12%. Soms wordt ook gewerkt met een vast bedrag dat aan de start van het project wordt vastgelegd.

wanneer-heb-je-een-architect-nodig-bij-een-verbouwing

Interieur architect

De architect kan je ook interessant advies geven over het interieur. Zo kan een project in zijn geheel worden bekeken zodat het totaalplaatje klopt en de klant een duidelijk idee heeft van hoe het eindresultaat er zal uitzien. 

Lees ook: Met deze 5 tips kies je de beste aannemer voor je verbouwing

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Hoe voegwerken herstellen

Hoe voegwerken herstellen
2019-04-20
Vochtproblemen via de gevel vermijden: laat voegwerken tijdig herstellen Je voegen laten herstellen is belangrijk om vochtproblemen te...
Lees meer