Blog
06/08/2018    Bouwen & Verbouwen

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Bij nieuwbouw stijgt de behoefte aan een goede ventilatie doordat isolatie en luchtdichtheid een steeds belangrijkere rol speelt. Luchtcirculatie zorgt voor een gezond binnenklimaat door de 'vuile' lucht te vervangen door verse lucht. Met vuile lucht bedoelen we verschillende vervuillingsbronnen als ademhaling, huisdieren, zweet, onderhoudsproducten of vocht. Bij een nieuwbouw hangen er ook nog schadelijke stoffen zoals verf of lijn in de lucht. Verontreingde lucht die blijft hangen kan zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid of ziekte. Verder heeft een slechte luchtcirculatie ook grote gevolgen voor het leefcomfort zoals vieze geurtjes, ongedierte, schimmels en condensatie.

EPB

Daarom is ventileren nu wettelijk verplicht en beschreven in de EPB-eisen (B staat voor binnenklimaat). Deze eisen houden in dat er minimale voorzieningen voor ventilatie moeten aanwezig zijn en het risico op overhitting moet beperkt worden in de zomer. Vroeger werd er minder aandacht besteed aan ventileren aangezien dit bij oudere woningen op een vrij 'natuurlijke" manier gebeurde door de naden en kieren. Het was dus onnodig om speciale maatregelen te treffen omtrent luchtcirculatie.

Isoleren

Deze luchtlekken zijn door de betere isolatie en luchtdichtheidvoorschriften in nieuwbouw wel verleden tijd, maar dan moet er dus wel op een andere manier worden geventileerd om een gezond binnenklimaat te creëren. Vandaar de gecontroleerde ventilatiesystemen waarbij je zelf kan bepalen waar, wanneer en hoeveel lucht je aan- en afvoert.

Lees hier meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Waarom ventilatie belangrijk is

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wienerberger lanceert wedstrijd ‘Shoot, share ’n win’

Wienerberger lanceert wedstrijd ‘Shoot, share ’n win’
2019-02-04
Wienerberger
Wienerberger, aanbieder van bouwmateriaaloplossingen, bekend van de merken Terca, Koramic, Porotherm en Desimpel, organiseert van 28 januari tot en...
Lees meer

Verplicht onderhoud van uw cv-installatie

Verplicht onderhoud van uw cv-installatie
2018-11-27
Van Severen
Is jouw centrale verwarming klaar voor de winter?  Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is een...
Lees meer