Blog
19/03/2019    Bouwen & Verbouwen

Waarom is ventilatie belangrijk?

Bij nieuwbouw stijgt de behoefte aan een goede ventilatie doordat isolatie en luchtdichtheid een steeds belangrijkere rol speelt. Luchtcirculatie zorgt voor een gezond binnenklimaat door de 'vuile' lucht te vervangen door verse lucht. Met vuile lucht bedoelen we verschillende vervuillingsbronnen als ademhaling, huisdieren, zweet, onderhoudsproducten of vocht. Bij een nieuwbouw hangen er ook nog schadelijke stoffen zoals verf of lijn in de lucht. Verontreingde lucht die blijft hangen kan zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid of ziekte. Verder heeft een slechte luchtcirculatie ook grote gevolgen voor het leefcomfort zoals vieze geurtjes, ongedierte, schimmels en condensatie.

EPB

Daarom is ventileren nu wettelijk verplicht en beschreven in de EPB-eisen (B staat voor binnenklimaat). Deze eisen houden in dat er minimale voorzieningen voor ventilatie moeten aanwezig zijn en het risico op overhitting moet beperkt worden in de zomer. Vroeger werd er minder aandacht besteed aan ventileren aangezien dit bij oudere woningen op een vrij 'natuurlijke" manier gebeurde door de naden en kieren. Het was dus onnodig om speciale maatregelen te treffen omtrent luchtcirculatie.

Isoleren

Deze luchtlekken zijn door de betere isolatie en luchtdichtheidvoorschriften in nieuwbouw wel verleden tijd, maar dan moet er dus wel op een andere manier worden geventileerd om een gezond binnenklimaat te creëren. Vandaar de gecontroleerde ventilatiesystemen waarbij je zelf kan bepalen waar, wanneer en hoeveel lucht je aan- en afvoert.

Vocht afvoeren door ventilatie

Wist je dat een gezin met 2 kinderen gemiddeld zo'n 10 à 20 liter vocht produceert. Niet alleen door te ademen, maar ook wassen, koken of docuhen produceert heel wat vocht. Wanneer de damp nergens heen kan zal het condenseren op ramen, plafonds en muren, hierdoor krijg je sowieso schimmelvorming op lange termijn. Schimmels verwijderen is niet alleen een lastige klus; het is ook slecht voor je gezondheid. Een goed ventilatiesysteem zorgt dat de vochtige lucht snel de woning verlaat en dus niet de kans krijgt om te condenseren.

Lees hier meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Waarom ventilatie belangrijk is

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer