Blog
24/11/2018        Van Marcke Wonen

Voorkom dat je leidingen bevriezen tijdens de winter. Lees onze 5 tips en bespaar je problemen!

De winter is bijna in het land. Dit betekent dat uw leidingen kunnen bevriezen, met alle gevolgen van dien. Bevroren water zet uit, waardoor je waterleidingen schade kunnen oplopen en zelfs barsten. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Tip 1 Vermijd tocht

Waterleidingen bevinden zich doorgaans op minder goed geïsoleerde plaatsen, zoals kelders en garages. Daar worden ze vaak blootgesteld aan de kou. Omdat ijskoude buitenlucht het vriesproces versnelt, is het belangrijk om kieren en naden te dichten en ook ramen en deuren goed af te sluiten.

Tip 2 Pak je leidingen in

Pak tijdens de winter je leidingen en watermeter in met een oud deken. Doe dit zeker als ze zich in de buurt van kelderramen of de buitenmuren van het gebouw bevinden. Wil je het iets professioneler aanpakken? Kies dan voor zelfklevende buisisolatie.

Tip 3 Laat je leidingen leeg

Leidingen die je niet vaak of niet gebruikt? Die laat je beter gewoon leeg. Zo beperk je de kans op schade door vorst tot een absoluut minimum. 

Voorkom dat je leidingen deze winter bevriezen


Lees ook: Problemen met de centrale verwarming. Lees oorzaken, gevolgen en oplossingen

Tip 4 Zet je radiatoren niet uit

Gaat het vriezen? Zet je thermostaat dan niet lager dan 14 graden en draai alle radiatoren een klein beetje open. Zo ben je zeker dat het water in beweging blijft aan een veilige temperatuur.

Tip 5 Sluit buitenkraantjes af

Buitenkraantjes sluit je beter helemaal af. Tenzij je voor een vorstvrije buitenkraan kiest. De Polar II van Shell, bijvoorbeeld, staat in verbinding met een terugstroombeveiliging aan de binnenkant van de muur. Dit zorgt ervoor dat de kranen bij het dichtdraaien automatisch leeglopen. Vraag raad aan je installateur of ga langs bij een Van Marcke Technics in de buurt.

Zijn je leidingen toch bevroren of gescheurd? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een loodgieter te contacteren om waterschade te voorkomen. Contacteer hier Van Marcke voor een afspraak

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wat mag je niet vergeten als je verhuist? Checklist

Wat mag je niet vergeten als je verhuist? Checklist
2019-04-18
Hieronder vind je een handige checklist met alle spullen die je niet mag vergeten op de grote verhuisdag. Verhuizen is vaak een chaotisch...
Lees meer

Laat je niet verrassen, maak je huis inbraakveilig

Laat je niet verrassen, maak je huis inbraakveilig
2019-04-12
Hörmann Belgium NV/SA
In 2017 gebeurden er maar liefst 52.816 woninginbraken in België. Dat cijfer maakt van huisbraak de grootste vorm van criminaliteit in ons...
Lees meer