Blog
03/08/2018    Wonen

Verwijder vlot vlekken

Vlot vlekken verwijderen uit tapijten en meubels

Goed nieuws voor de onhandige Harry's en lompe Larry's, tapijten en meubels met vlekken hoef je niet onmiddellijk bij het grof huisvuil te zwieren, je kan eerst onze tips uitproberen. 

Belangrijke vuistregels

Wrijf nooit de vlek open, maar dep deze droog. Bovenal hoe sneller je reageert, hoe groter de kans op een goed resultaat.

Het merendeel van (verse) vlekken kan je door onderstaande manier gaan behandelen. Natuurlijk heeft elke vlek zijn eigen specifieke manier om deze zo goed mogelijk te vervagen of volledig te verwijderen.

  1. Verwijder alle resten van de vlek door te deppen op de vlek.
  2. Neem een katoenen handdoek en maak deze nat met koud water, wring vervolgens de doek goed uit.
  3. Plaats de vochtige katoenen doek op de vlek en laat de doek liggen, zonder te wrijven of deppen.
  4. Wanneer je ziet dat de handdoek verzadigd is, ververs dan de doek.
  5. Herhaal stap 3 tot de vlek niet meer afgeeft en laat de handdoek liggen tot deze volledig droog is.

Weetje: 90% van de verse vlekken kan je simpelweg met wat water verwijderen. Voor al de rest haal je beter de nodige middeltjes in huis!

Meest voorkomende vlekken en hun oplossing

Rode wijn

Ben je er snel bij, dan kan met een vochtige doek deppen zoals hierboven beschreven voldoende zijn. Zo niet, strooi er zout op, dat absorbeert de vlek.

Kaarsvet

Heel gezellig al die kaarsjes, maar opgedroogd kaarsvet is echt geen lachertje om weg te krijgen. Probeer eerst zoveel mogelijk te verwijderen met een bot mes (wees voorzichtig voor krassen!). Ultieme tip, leg een stuk keukenrol op het kaarsvet en strijk er overheen. Je zal zien dat het kaarsvet in het papier trekt.

Rode vruchten

Heerlijk die zoete aardbeien of frambozen, zeker in de zomer. Maar wat als je er bent in geslaagd je kleren of andere zaken te besmeuren met rode vlekken? Smeer de vlekken zeker niet direct in met zeep, anders zijn ze onuitwisbaar! Behandel vlekken van rode vruchten of groenten steeds eerst met koud water met wat citroensap. Bij het wassen maak je ook best nog een papje van je waspoeder en wrijf de vlek er mee in. Daarna wassen als gebruikelijk.

Chocoladevlekken

Hoe graag je deze misschien wil oplikken, dit kan ervoor zorgen dat de vlek nog dieper in de stof dringt. Een beter alternatief is melk over de vlek gieten. Kort laten intrekken en dan uitspoelen met koud water. Je kan lichtjes wrijven bij het uitspoelen, maar let op dat de chocolade niet dieper indringt. Indien mogelijk daarna gebruikelijk wassen.

Vetvlekken

Zitten je kleren volledig onder de verspetters na het koken? Doe wat afwasmiddel op een sponsje of keukenhanddoek en dep op de vlekken. Ook de vlek bestrooien met talkpoeder wordt aangeraden als alternatief. Daarna wassen zoals gebruikelijk. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

De trendkleur van 2019: Living Coral

De trendkleur van 2019: Living Coral
2018-12-07
December staat traditioneel bekend als de maand waarin het kleureninstituut Pantone de kleur van het komende jaar aankondigt. Na het koele...
Lees meer

Kaarsen, hou het gezellig maar veilig! Wij geven u alvast 10 tips.

Kaarsen, hou het gezellig maar veilig! Wij geven u alvast 10 tips.
2018-12-04
Eindejaar: kaarsen, kerstboom, fondue, frituren, vuurwerk... Gezellig, maar hou het veilig! Terwijl u de eerste pakjes onder de...
Lees meer