Blog
06/08/2018    Bouwen & Verbouwen

Verschillende soorten ventilatiesystemen: het ABCD

Ventileren is een absolute must, dit hebben we ook reeds aangehaald in onze vorige blog "Waarom is ventilatie zo belangrijk". Een goede luchtcirculatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en door de strenge regels omtrent isolatie en luchtdichtheid is ramen en deuren open zetten niet voldoende. Om tegenwoordig goed te kunnen ventileren moet gekozen worden voor een ventilatiesysteem zoals ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D (ook wel ventilatiesysteem D+ genoemd).

Ventilatiesysteem A - Natuurlijke ventilatie

Indien u kiest voor ventilatiesysteem A kiest u voor een natuurlijke luchtaanvoer als luchtafvoer. De luchtaanvoer gebeurt via ventilatieroosters, vaak geplaatst aan de ramen van de woning de verontreingde lucht wordt via een verticaal kanaal afgevoerd. 
Nadelen

- Weersomstandigheden: Bij mistig of winderig weer werkt dit ventilatiesysteem moeizaam door de koude tocht.

- Esthetisch: De natuurlijke afvoer bestaat uit een trekkende schouw op het dak van minstens 1 meter hoog. 

Ventilatiesysteem B en C - Combinatie natuurlijke en mechanische ventilatie

Ventilatiesysteem B en C

Er kan ook gekozen worden voor een combinatie tussen een natuurlijk en mechanisch ventilatiesysteem. Op deze manier wordt de verse lucht mechanisch aangevoerd via een ventilator en de vervuilde lucht op een natuurlijke wijze via ventilatieroosters op trekkende schouwen afgevoerd. 

Ventilatiesysteem C

Bij ventilatiesysteem C wordt gebruik gemaakt van het tegenovergestelde principe, hier wordt verse lucht op natuurlijke wijze aangevoerd door de ventilatieroosters en de vervuilde lucht wordt door de ventilator afgevoerd. 

Nadelen

- Tocht: In koudere periodes kunnen deze systemen een tochgevoel veroorzaken. Verder kunnen buitengeluiden makkelijker binnendringen via de roosters. 

- Energie: Beide systemen verbruiken voor energie door de ventilatoren en het opwarmen van de koude lucht. 

- Onderhoud: Doordat de ventilatierooster steeds openstaat kunnen stof, spinnen of insecten makkelijker binnenkomen. Het systeem vergt ook wat onderhoud aangezien de roosters steeds schoon moeten gehouden worden. 

Ventilatiesysteem D - Mechanisch ventilatiesysteem

Volledig mechanisch is ventilatiesysteem D, zowel de aan- als afvoer van lucht is op mechanische wijze. De toevoer van verse lucht gebeurt via regelbare toevoermonden en de vervuilde lucht wordt afgevoerd via een ventilator. Het voordeel hiervan is dat de lucht permanent gefilterd kan worden, de filters dienen wel regelmatig gereinigt te worden. Bij ventilatiesysteem D+ kan u kiezen voor een balansventilatie, dit houdt in dat een warmtewisselaar ervoor zorgt dat de warmte uit de verbruikte lucht wordt gehaald en opnieuw wordt afgegeven aan de verse lucht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden
2018-11-14
Sax Sanitair
Ben je op zoek naar een mooie, comfortable en vooral onderhoudsvriendleijke douchebak voor in je badkamer, maar vind je het lastig om te kiezen uit...
Lees meer

Gratis naar Bis Beurs, het bouw- en inspiratiesalon

Gratis naar Bis Beurs, het bouw- en inspiratiesalon
2018-10-01
Sax Sanitair
Wil je GRATIS naar de Bis, bouw- en inspiratiesalon? Dat kan! Sax Sanitair deelt toegangskaarten uit . Enkel inschrijven...
Lees meer