Blog
19/03/2019    Bouwen & Verbouwen

Verschillende soorten ventilatiesystemen: het ABCD. Een handig overzicht

Ventileren is een absolute must, dit hebben we ook reeds aangehaald in onze vorige blog "Waarom is ventilatie zo belangrijk".  Welke soorten ventilatiesystemen zijn er beschikbaar? Een overzicht:

Een goede luchtcirculatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en door de strenge regels omtrent isolatie en luchtdichtheid is ramen en deuren open zetten niet voldoende. Om tegenwoordig goed te kunnen ventileren moet gekozen worden voor een ventilatiesysteem zoals ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D (ook wel ventilatiesysteem D+ genoemd).

Ventilatiesysteem A - Natuurlijke ventilatie

Indien u kiest voor ventilatiesysteem A kiest u voor een natuurlijke luchtaanvoer als luchtafvoer. De luchtaanvoer gebeurt via ventilatieroosters, vaak geplaatst aan de ramen van de woning de verontreingde lucht wordt via een verticaal kanaal afgevoerd. 
Nadelen

- Weersomstandigheden: Bij mistig of winderig weer werkt dit ventilatiesysteem moeizaam door de koude tocht.

- Esthetisch: De natuurlijke afvoer bestaat uit een trekkende schouw op het dak van minstens 1 meter hoog. 

Ventilatiesystemen B en C - Combinatie natuurlijke en mechanische ventilatie

Ventilatiesystemen B en C

Er kan ook gekozen worden voor een combinatie tussen een natuurlijk en mechanisch ventilatiesysteem. Op deze manier wordt de verse lucht mechanisch aangevoerd via een ventilator en de vervuilde lucht op een natuurlijke wijze via ventilatieroosters op trekkende schouwen afgevoerd. 

Ventilatiesysteem C

Bij ventilatiesysteem C wordt gebruik gemaakt van het tegenovergestelde principe, hier wordt verse lucht op natuurlijke wijze aangevoerd door de ventilatieroosters en de vervuilde lucht wordt door de ventilator afgevoerd. 

Nadelen

- Tocht: In koudere periodes kunnen deze systemen een tochgevoel veroorzaken. Verder kunnen buitengeluiden makkelijker binnendringen via de roosters. 

- Energie: Beide systemen verbruiken voor energie door de ventilatoren en het opwarmen van de koude lucht. 

- Onderhoud: Doordat de ventilatierooster steeds openstaat kunnen stof, spinnen of insecten makkelijker binnenkomen. Het systeem vergt ook wat onderhoud aangezien de roosters steeds schoon moeten gehouden worden. 

Ventilatiesysteem D - Mechanisch ventilatiesysteem

Volledig mechanisch is ventilatiesysteem D, zowel de aan- als afvoer van lucht is op mechanische wijze. De toevoer van verse lucht gebeurt via regelbare toevoermonden en de vervuilde lucht wordt afgevoerd via een ventilator. Het voordeel hiervan is dat de lucht permanent gefilterd kan worden, de filters dienen wel regelmatig gereinigt te worden. Bij ventilatiesysteem D+ kan u kiezen voor een balansventilatie, dit houdt in dat een warmtewisselaar ervoor zorgt dat de warmte uit de verbruikte lucht wordt gehaald en opnieuw wordt afgegeven aan de verse lucht.

ventilatiesystemen A, B, C en D

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer