Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Verlijmen, dunmetselen of Iluzo? Wat te doen met uw gevelstenen?

Als het gaat om het verbinden van gevelstenen, zijn er verschillende opties beschikbaar: verlijmen, dunmetselen en Iluzo.

Verlijmen houdt in dat de gevelstenen aan elkaar worden gelijmd met behulp van een speciale lijm. Dit kan een goede optie zijn als je een strakke en naadloze afwerking wilt, omdat er geen zichtbare voegen zijn. Het nadeel van verlijmen is dat het minder geschikt is voor oudere of historische gebouwen, omdat het de flexibiliteit van de gevel kan beperken en kan leiden tot schade als gevolg van beweging of trillingen.

Dunmetselen houdt in dat de gevelstenen traditioneel worden gemetseld met behulp van mortel. Dit kan een goede optie zijn voor oudere of historische gebouwen, omdat het de flexibiliteit van de gevel behoudt en kan worden aangepast aan de natuurlijke bewegingen van het gebouw. Het nadeel van dunmetselen is dat er zichtbare voegen zijn tussen de stenen, wat een minder strakke afwerking kan geven.

Iluzo is een relatief nieuwe techniek waarbij gevelstenen worden gemonteerd op een metalen draagconstructie met behulp van clips. Dit kan een goede optie zijn als je een strakke afwerking wilt en de flexibiliteit van de gevel wilt behouden. Het nadeel van Iluzo is dat het een duurdere optie kan zijn dan traditioneel dunmetselen.

In het algemeen hangt de keuze voor een bepaalde methode af van verschillende factoren, waaronder het type gebouw, de gewenste uitstraling, het budget en de lokale bouwvoorschriften. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele gevelspecialist voordat je een definitieve beslissing neemt.