Blog
08/02/2018    Bouwen & Verbouwen, Energie

Tips voor verwarming

Verwarmen is de belangrijkste energiepost in huis: 50 tot 75% van het energieverbruik. Verlies beperkt u door bovenal écht goed te isoleren. Kies best ook een zuinige energiebron: liever aardgas of stookolie dan elektriciteit (vraagt 2,5 keer zoveel energie in de vorm van steenkool, aardgas,...)

Daarna moet u nog een aantal keuzes maken:

tips voor verwarming verschillende systemen

Verwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen, we brengen ze onder in twee groepen: centrale en decentrale verwarming. In beide gevallen is het belangrijk dat uw verwarmingssysteem goed gedimensioneerd is, d.w.z. dat de installatie op volle kracht werkt bij heel koud weer en tijdens de rest van het stookseizoen op lagere kracht. Overdimensionering van uw verwarmingssysteem leidt tot een hoger energieverbruik. Laat daarom eerst een warmteverliesberekening maken voor u verwarmingstoestellen gaat kiezen.

- Centrale verwarming

  • Condensatieketel
  • Lage temperatuurketel
  • Pelletketel
  • Houtstookketel
  • Warmtepomp
  • Micro-WKK

- Decentrale verwarming

Wanneer afzonderlijke toestellen instaan voor de verwarming van de ruimtes, spreekt men van decentrale verwarming. Voor de dimensionering wordt de grootte van het toestel berekend per ruimte. 

Soorten verwarming decentrale verwarming

Temperatuurregeling & Thermostaat

Naast het verwarmingssysteem op zich is het ook belangrijk om uw woning te voorzien van een goede temperatuurregeling.  Dit kan op verschillende manieren.  Een temperatuurregeling per ruimte (vb. kamerthermostaat met tijdsinstelling in combinatie met thermostatische kranen) verdient de voorkeur op een centrale regeling. 

De kamerthermostaat

De kamerthermostaat wordt in een referentielokaal (meestal de leefruimte) aangebracht. Plaats hem liever niet in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld of op een buitenmuur. Het zuinigst is wanneer de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt, wat enkel mogelijk is met lagetemperatuurverwarmingsketels of condensatieketels. Oude verwarmingsketels moeten immers op temperatuur blijven wil men corrosieproblemen vermijden.

Geef de voorkeur aan een digitale thermostaat met (minstens) twee programma's: een voor overdag en een temperatuursverlaging voor 's nachts (bv 15°C). Bij langere afwezigheid dient u de thermostaat op minimum 5°C te zetten, om een risico op vorst te vermijden.

Thermostatische kranen

Thermostatische kranen maken een meer nauwkeurige regeling van de verwarming mogelijk, aangepast aan elke ruimte; ze laten tevens toe om rekening te houden met gratis energietoevoer, zoals de warmte van de zon of iedere andere warmtebron. Ze zijn onmisbaar bij een moderne installatie. U zal de meerkost bij de installatie van thermostatische kranen in minder dan twee jaar terugverdienen.

Plaats beter geen thermostatische kranen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat. Ze kunnen immers met elkaar in tegenstrijd komen voor wat hun regeling betreft.

De buitenvoeler

Met een buitenvoeler kan de keteltemperatuur zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden. Een buitenvoeler is een klein doosje dat aan de gevel wordt geplaatst, waarmee continu de buitentemperatuur wordt gemeten. De buitenvoeler stuurt de ketel zodat hij steeds op de laagst mogelijke watertemperatuur kan werken. Bij nieuwe ketels/branders is de optie voor weersafhankelijke sturing vooraf ingebouwd.

Radiatoren, convectoren, vloer- en wandverwarming zijn afgifte-elementen. Het energieverbruik bij vloer- en wandverwarming ligt iets lager dan bij radiatoren.  Omdat dit minder hoge keteltemperaturen vereist. De opwarmingstijd van een vloer of muur hangt af van de dikte van de afwerklaag: hoe dunner, hoe sneller.

Leg de verwarmingsleidingen zo veel mogelijk binnen het "beschermd" volume van uw woning. Isoleer de leidingen in onverwarmde ruimten, zo verliest het opgewarmde water niet teveel warmte vooraleer het door de radiatoren stroomt.

Een circulatiepomp stuurt het warme water rond. Een regelbare circulatiepomp schakelt automatisch uit als er geen watervraag is. Dat is veel efficiënter dan een oudere, niet-regelbare versie die continu draait.

Bron: Energiesparen.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Problemen met de centrale verwarming. Lees oorzaken, gevolgen en oplossingen

Problemen met de centrale verwarming. Lees oorzaken,  gevolgen en oplossingen
2018-11-06
Van Severen
Met de wintermaanden voor de deur is het natuurlijk niet leuk als je centrale verwarming je in de steek laat. Het kan zijn dat het probleem...
Lees meer

5 handige tips voor een warme badkamer in de winter.

5 handige tips voor een warme badkamer in de winter.
2018-11-01
Van Marcke
Raak je 's ochtends moeilijk uit bed? Dat begrijpen we maar al te goed. Eigenlijk wil ons lichaam niets liever dan nog even onder die warme...
Lees meer