Blog
05/03/2019    Bouwen & Verbouwen, Energie

Tips voor uw dakisolatie

Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen is dit de allerbelangrijkste stap naar een lage energiefactuur. Een isolatiedikte van 15 cm wordt warm aanbevolen. Meer is uiteraard ook goed!

Isoleren van een hellend dak

Om een hellend dak op de gebruikelijke manier te isoleren, moet u voldoende aandacht besteden aan deze drie onmisbare onderdelen:

Het onderdak

tips-voor-uw-dakisolatie-onderdak

Het onderdak beschermt de dakisolatie tegen regen en sneeuw, het moet dus waterdicht zijn. Het onderdak kan het dak ook winddicht maken (synthetische platen en folies). Vezelcementplaten zijn niet winddicht. Winddichte onderdaken vergroten de isolatiewaarde van het dak. Als u op zolder de onderzijde van de dakpannen kunt zien, dan is er nog geen onderdak.


De isolatielaag

tips-voor-uw-dakisolatie-isolatielaag

Het isolatiemateriaal moet de ruimte tussen de kepers en het onderdak volledig opvullen. Bij een bestaand dak is minerale wol (vb. glaswol of rotswol) het gemakkelijkst te plaatsen. Een ideale isolatiedikte begint vanaf 15 cm. Als u kepers van 6 cm hebt, kunt u ze verhogen door er een keper van 7 cm bovenop te schroeven. Om koudebruggen te vermijden, komen de nieuwe kepers best dwars op de bestaande kepers. Zo komt voor elke keper een stuk isolatiemateriaal, wat veel gunstiger is. Bij hoge kepers (15 tot 20 cm) kan de volledige ruimte tussen de kepers opgevuld worden.


Het dampscherm

tips-voor-uw-dakisolatie-isolatielaag

Eens de isolatie gesplaatst is, brengt u een dampscherm aan. Dat maakt de dakisolatie luchtdicht en vermijdt binnendringen van damp, die in de isolatie kan condenseren. Vocht verlaagt de isolerende waarde. Het dampscherm mag nergens onderbroken zijn: kleef elk spleetje dicht met kleefband. En dicht de spleten aan de muren met siliconen of klem de folie met een latje tegen de muur. Sommige isolatie is al voorzien van een dampscherm, in dat geval is een extra dampscherm overbodig.


Dakisolatie voor een plat dak

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt de dakconstructie van binnenuit verwarmd: de isolatie zit aan de buitenkant van het dak, net onder de dakafdichtingslaag. Op de draagvloer en de afschotlaag wordt eerst een dampscherm aangebracht. Daarbovenop komen één of meer lagen isolatie en tenslotte de dakdichting. Voor een warm plat dak heeft u krimpvrij isolatiemateriaal nodig, met een hoge densiteit (vb. cellenglas of polystyreen). Ook voor een plat dak kan u prefabelementen kopen, deze zijn voorzien van alle nodige lagen.

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak is een variant van het warme dak. Hier worden eerst de dakconstructie en de dakdichtingslaag aangebracht. Daarop gaat een isolatielaag. Een ballast op isolatiemateriaal is onmisbaar om te voorkomen dat het dak wegwaait. Kies bij een omgekeerd plat dak steeds voor waterbestendig isolatiemateriaal.

Koud plat dak (af te raden)

Bij een koud dak wordt de isolatie aan de onderkant van de dakconstructie aangebracht. Zo'n dak werd vroeger vaak uit financiële overwegingen geplaatst, maar wordt niet langer toegepast. Omdat waterdamp uit de woning vaak doordringt in de isolatie, zorgt een koud plat dak te vaak voor condensatie- en schimmelproblemen. Heeft u een koud plat dak, twijfel niet om het bij de volgende renovatiebeurt aan te passen.

Voordeliger: isoleer de zoldervloer!

Als de ruimte onder het hellend dak onverwarmd blijft, kunt u beter de zoldervloer isoleren. Zo bespaart u dubbel: op uw energiefactuur, maar ook op het isolatiemateriaal en de plaatsing. Bij een zware vloeropbouw met welfsels, betonplaat,... mag de isolatie bovenop de vloerplaat komen. Bij een vloeropbouw met houten elementen gaat de isolatie meestal tussen de balken.

tips-voor-uw-dakisolatie-isoleer-zoldervloer

Bij zoldervloerisolatie wordt vooral voor rotswol (rollen of platen) gekozen. Neem het isolatiemateriaal iets breder dan de afstand tussen de zolderbalken. Op die manier klemt het zichzelf vast. U kunt de balken met latjes verhogen of een lattenrooster plaatsen, als dat nodig blijkt. Soms wordt een tweede laag isolatie aangebracht, haaks op de eerste en dus ook haaks op de zolderbalken.

Een betonnen of houten vloer die niet betreed wordt, kan met dekens minerale wol (glas- of rotswol) geïsoleerd worden: met de dampremmende laag naar onder. Eventueel kan er een tweede, onbeklede laag bovenop.

De isolatie moet goed aaneensluiten. Wordt de zolder gebruikt, dan moet u afwerken met een loopvloer, anders geraakt de isolatie beschadigd en dan gaat u energie verliezen. U kunt multiplexplaten of een plankenvloer op de balken vastnagelen.

Isoleer ook goed rond het trapgat. Maak een bekisting rond de opening, zodat de isolatie er goed rond geklemd zit. En vergeet het zolderluik niet van minerale wol te voorzien. Dat is een vaak voorkomende oorzaak van energieverlies.

Zorg ervoor dat muur- en vloerisolatienaadloos op elkaar aansluiten. Zo vermijdt u koudebruggen. Meer info nodig? Kom ook meer te weten over muurisolatie of vloerisolatie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wat zijn de voordelen van een wit dak?

Wat zijn de voordelen van een wit dak?
2019-08-30
Wienerberger
Witte daken zijn de laatste jaren aan een fikse opmars bezig, en dat is ook logisch. Witte dakpannen geven het dak namelijk niet enkel een unieke...
Lees meer

7 tips om zonnepanelen te reinigen

7 tips om zonnepanelen te reinigen
2019-05-08
Van Severen
Mei is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De (hopelijk) zonnigste maanden staan voor de deur en die...
Lees meer