Blog
11/03/2019    Bouwen & Verbouwen, Energie

Tips voor beglazing

Ook beglazing kan voor veel energieverlies zorgen: ze laten meer warmte door dan geïsoleerde muren. De verliezen hangen af van het type glas, het buitenschrijnwerk (raamprofiel), de grootte van de vensters, waar en hoe ze geplaatst worden, ... 

Hoogrendementsglas

Schrijnwerk

Gratis licht en warmte

Tot in de jaren 70 hadden woningen vooral enkelvoudig glas. Ondertussen is zelf dubbel glas al voorbijgestreefd. Hoogrendementsklas is nu standaard: het houdt 80% meer warmte binnen dan enkel glas.

Het profiel van hout, PVC, aluminium of staal? Herstellen of vervangen. Uw keuze wordt gemakkelijker eens u weet waarop te letten.

Een goed doordachte oriëntatie en plaatsting van de ramen in uw woning, laten u meer genieten van gratis licht en warmte van de zon.

Hoogrendementglas

Hoogrendementsbeglazing (1,0 of 1,1-glas) isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.  Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw kan gevuld zijn met een edelgas (vb. argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.

Sinds enkele jaren is er dubbele beglazing beschikbaar die nog beter isoleert dan de ondertussen standaard hoogrendementsbeglazing (1,1 of 1,0 -glas). Deze beglazing behaalt een Ug waarde van 0,8 W/m²K. De lagere Ug-waarde wordt bereikt door een extra coating aan te brengen. De ruimte tussen de glasbladen wordt opgevuld met een duurdere edelgasmix. Drievoudige beglazing komt steeds meer voor.

Hoe kan je besparen op beglazing?

De U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt) van beglazing toont hoeveel warmte per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat als er tussen "binnen" en "buiten" een temperatuurverschil is van 1° C. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.

Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, is de temperatuur aan de binnenzijde van

  • hoogrendementsglas (U= 1,1): 17,3°C
  • drievoudig glas (U=0.6) : 18,5°C
  • dubbel glas (U= 2,9): 12,8 ° C
  • enkelvoudig glas (U= 5,8): 5,6°C
     

vergelijking van de warmtedoorgang bij verschillende beglazingstypes

Schrijnwerk vervangen of herstellen?

Is uw schrijnwerk nog in goede staat, winddicht en stevig genoeg, overweeg dan om uw bestaande enkele beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing. De meerkost voor het hoogrendementsglas wint u snel terug door de besparingen op uw stookkosten.

Is het schrijnwerk beschadigd (vb. door een barst of een gebroken onderdeel,...) maar heeft het een lage U-waarde, dan kan het best hersteld worden. Is het schrijnwerk niet meer in goede staat en niet meer te herstellen, vervang dan uw oude ramen door volledig nieuwe ramen met hoogrendementsglas. Zorg ervoor dat zowel het raamprofiel als het glas zeer goed isoleren (zie tabel U-waarde venster). Uitzonderlijk beslissen eigenaars om geen nieuwe ramen, maar aan de binnenzijde voorzetglas of voorzetramen te plaatsen. Vaak als er een erfgoedwaarde meespeelt.

Zonlicht & warmte binnenhalen

Met een goede oriëntatie en een slimme indeling van uw woning, kan u profiteren van daglicht en meer zonnewarmte in koudere perioden. Het zonlicht dat door het glas naar binnenschijnt, wordt opgenomen door "zware" materialen (baksteen, beton, natuursteen, gebakken tegels) en wordt nog lang als warmte in de ruimte afgegeven.

Ideaal is om 40 à 60 % van uw totale vensteroppervlakte te oriënteren tussen zuidoost en zuidwest.
En uw woning in te delen volgens de beweging van de zon:

  • de woonkamer op het zuiden, voor de hele dag zon;

  • de badkamer en keuken naar het oosten, voor zoveel mogelijk ochtendzon;

  • onverwarmde ruimten met beperkte raamoppervlakte (garage, gang, bergruimten) liggen best langs de noordkant. Dat zorgt voor een extra buffer tussen de kou van buiten en de warmte binnen en beperkt warmteverlies.

Oververhitting is te vermijden. Teveel zonnewarmte kan in de zomer de binnentemperatuur hoog laten oplopen. Dat kunt u vermijden met zonnewering: een dakoversteek, luifels, lamellen, doeken aangepaste zonnewerende beglazing.

Lees ook: Tips voor muurisolatie of Tips voor dakisolatie

Tips bij beglazing

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer