Blog
01/10/2018    Bouwen & Verbouwen

Sanitair warm water. Bekijk de verschillende installaties voor de beste prijs

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Ook voor de bereiding van dat sanitair warm water is energie nodig. Kiezen voor een zuinige installatie voor warm water kan u veel opleveren.

Sanitair warm water

Het systeem

Het toestel

Sanitair warm water kan geproduceerd worden met hetzelfde toestel als voor de ruimteverwarming (combitoestel) of afzonderlijk. Vaak is centrale opwekking niet zo'n goed idee omwille van het verdere transport van dat water naar alle aftappunten. Een deel van het warme water blijft ongebruikt achter in de buizen en verliest daar terug haar warmte. Decentrale toestellen worden geplaatst waar ze nodig zijn, hebben met andere woorden kortere leidingen nodig en verspillen zo niet enkel minder energie maar ook minder water. Voor de opwarming van water verbruikt een aardgas- of stookolietoestel bijna de helft minder energie dan elektriciteit.

Doorstroomtoestel of boiler

Bij een doorstroomtoestel wordt het water alleen opgewarmd op het ogenblik dat u de warmwaterkraan opendraait. Dat is iets energiezuiniger dan het warm water op temperatuur houden in een boiler of opslagvat. Minpunt is dat u iets langer moet wachten op uw warm water. Kiest u toch voor een boiler: een aardgas- of stookolieboiler is veel energiezuiniger dan een elektrische boiler.

De leidingen

Hoe korter de warmwaterleidingen zijn, hoe minder het water afkoelt tijdens het transport naar de tappunten. Isoleer voldoende de leidingen die buiten het geïsoleerde deel van de woning liggen.

Milieuvriendelijke alternatieven voor sanitair warm water

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn milieuvriendelijke alternatieven voor de opwekking van sanitair warm water. Een warmtepompboiler gebruikt bij voorkeur warme lucht uit een woning als warmtebron om tapwater te verwarmen. De warme lucht wordt geleverd door het ventilatiesysteem (afgevoerde ventilatielucht) van de woning of wordt onttrokken aan de (onverwarmde) ruimte waarin de boiler staat opgesteld. In het eerste geval is dat systeem niet combineerbaar met een gebalanceerde ventilatie met warmterecuperatie uit de ventilatielucht, omdat de warmte uit deze lucht enkel toereikend is voor een van beide toepassingen. Warmtepompboilers kunnen tegenwoordig ook aangesloten worden op thermische zonnepanelen om het rendement te verbeteren.

  • Een zonneboiler is een vorm van actieve zonne-energie die warmte oplevert voor het sanitair warme water en bestaat uit:
  • een zonnecollector met een zwart oppervlak dat de zonnestralen opvangt en omzet in warmte
  • een stromende vloeistof (water of antivries): onttrekt de warmte aan de collector en brengt die over naar het voorraadvat
  • een warmtewisselaar in het voorraadvat: zorgt voor de scheiding tussen het drinkwater en de collectorvloeistof
  • een geïsoleerd voorraadvat waarin het warme water opgeslagen wordt tot het gebruikt wordt
  • een regelsysteem
  • een naverwarmer: zorgt ervoor dat u ook warm water hebt op dagen dat er onvoldoende zon is

De spaardouchekop

Een waterbesparende douchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft.  Tijdens een douche van een vijftal minuten verbruikt u al snel 50 liter warm water, met een spaardouchekop wordt dat verbruik beperkt tot 30 liter. Kranen met een lager debiet, plaatsen van debietbegrenzers of sproeikoppen Door een normale kraan loopt er ongeveer 9 liter water per minuut. Er bestaan echter ook kranen met een lager debiet (4 liter per minuut).

Alternatief: plaats een debietbegrenzer op je bestaande kranen. Informeer eerst of uw warmwatertoestel hiervoor geschikt is. Of nog: monteer een sproeikop op het uiteinde van de kraanmond. Zo wordt er lucht met het water gemengd en verbruik je een pak minder maar bereik je hetzelfde resultaat.

De douche met warmteterugwinning

Een douche met een warmte-terugwinsysteem laat het warme afvoerwater door een warmtewisselaar stromen, waarin de warmte vervolgens weer wordt overgedragen aan het koude water dat naar de douchemengkraan gaat. Hierdoor hoeft er minder warm water bijgemengd te worden waardoor de boiler of cv-ketel minder energie hoeft te gebruiken. Per douchebeurt bespaart u hierdoor ongeveer de helft energie uit. Door deze restwarmte uit douchewater slim te gebruiken kunt u als gezin veel besparen. Per persoon kunt u met een douche met warmteterugwinning ongeveer € 40 per jaar besparen. De kosten voor een dergelijke douche ligt tussen € 500 en € 800.

Update oktober 2018

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een warmteboiler? Goed nieuws, want vanaf 1 januari 2019 kan je een premie krijgen als je een warmteboiler voor sanitair warm water installeert van € 400. Dit heeft de Vlaamse regering beslist na een voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Niet enkel particulieren maar ook bedrijven zullen gebruik kunnen maken van deze premie, die de komende 5 jaar langzaam uitdooft. "Bij een warmtepompboiler gaan energiezuinigheid en groene energie hand in hand. Hij is immers tot 70% zuiniger in verbruik dan een klassieke elektrische boiler. Met de premie die elk jaar zal afnemen, willen we mensen aanzetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen om hun water te verwarmen", aldus Bart Tommelein.  

Om sanitair warm water te verwarmen bestaat ook nog de klassieke elektrische boiler en de zonneboiler. Voor zonneboilers bestaan er al langer premies, daardoor zou de premie normaal vanaf 2019 verlagen van € 550 naar € 375. Maar op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein blijft die premie alsnog gelijk. 

Vanaf 1 janari 2019 voert de Vlaamse minister ook een premie in voor warmtepompboilers. In het eerste jaar zal de premie zo'n € 400 bedragen, de daaropvolende 2 jaar daalt de premie telkens met € 100. Vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt de premie nog € 200. 


Premie ook voor bedrijven

Voor bedrijven wordt de premie berekent aan de hand van een formule die rekening houdt met het vermogen van het toestel. 

Lees ook: Simpele energietips voor thuis

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer