Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Overproductie bij jouw zonnepanelen?

De wereld wordt steeds duurzamer en België vormt hierop geen uitzondering. Het is dan ook een feit dat er steeds meer zonnepanelen op de dakwerken te vinden zijn. En daarbij wordt het begrip

In België is er sinds 1 januari 2021 een regeling voor de teruglevering van elektriciteit aan het net, genaamd het "Prosumententarief". Dit is een tarief dat eigenaars van zonnepanelen moeten betalen voor het gebruik van het distributienet. Als de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan er op dat moment wordt verbruikt, wordt deze overschot geïnjecteerd in het net.

Eigenaars van zonnepanelen kunnen in principe een vergoeding krijgen voor de overschot aan opgewekte energie, maar dit hangt af van het type meter dat geïnstalleerd is. Indien er een digitale bidirectionele meter is geïnstalleerd, zal de overschot automatisch geregistreerd worden en kan er een terugleververgoeding worden aangevraagd bij de energieleverancier.

Als er nog een analoge terugdraaiende meter is geïnstalleerd, kan er ook een vergoeding worden aangevraagd bij de energieleverancier, maar dit zal minder gunstig zijn dan bij een digitale meter.

In geval van overproductie van zonnepanelen kan het ook interessant zijn om te investeren in energieopslag zoals batterijen, om de overschot aan energie te bewaren voor later gebruik. Dit kan ook helpen om de afhankelijkheid van het net te verminderen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze informatie geldig is op het moment van schrijven (maart 2023), en dat er eventuele veranderingen kunnen zijn in de wetgeving en regelgeving. Het is daarom altijd aanbevolen om up-to-date informatie te raadplegen bij de relevante instanties.