Blog
18/04/2016    Kopen & Verkopen, Energie, Nieuws

Onze woningen worden kleiner, dus we moeten nadenken over de gevolgen voor onze levenskwaliteit...

De gloednieuwe 'Ik ga bouwen & renoveren' n°389 ligt in de winkelrekken. In zijn column heeft hoofdredacteur Eric Cloes aandacht voor nieuwe, kleinere woonvormen én de gevolgen hiervan voor onze levenskwaliteit.


Overheidsinitiatieven om onderzoek te doen naar het verbeteren van onze leefomstandigheden zijn vrij zeldzaam. Een zeer recente actie van de provincie Vlaams-Brabant trok dan ook onze aandacht. De vaststelling dat al te veel mensen in hachelijke omstandigheden wonen op campings of in bouwvallige chalets, bracht de provincie op het idee om een architectuurwedstrijd uit te schrijven voor het ontwerpen van kleine woningen met een budget van zo'n 80.000 euro. De huizen moesten voldoen aan de gangbare voorschriften, met inbegrip van de Vlaamse Wooncode en de EPB-richtlijnen. Op een uitzondering na varieerde de prijs van de voorgestelde woningen tussen 70.000 en 100.000 euro (exclusief bouwgrond, fundering en ereloon van de architect).

Om de resultaten van de wedstrijd bekend te maken, publiceerde de provincie Vlaams-Brabant een brochure met de 25 projecten die door een jury van experts werden geselecteerd. Deze zijn onderverdeeld in twee categorieën: enerzijds woningen met een oppervlakte van minder dan 50 m² en een volume kleiner dan 160 m³, anderzijds woningen met een oppervlakte van 51 tot 80 m² en een volume van maximaal 240 m³. Bepaalde constructies zijn volledig voorgefabriceerd, andere worden ter plaatse gemonteerd, maar allemaal mikken ze op duurzaamheid in die zin dat ze transporteerbaar zijn, demonteerbaar of recycleerbaar aan het einde van hun leven. Van elk project krijgen we een beschrijving van de voornaamste kenmerken, een plan en een doorsnede op schaal, 3D-beelden, een lijst van gebruikte materialen en een budgetoverzicht. Deze interessante brochure is gratis te verkrijgen bij het provinciebestuur of kan worden gedownload via de website.

Het werd al eerder aangehaald: onze woningen worden zienderogen kleiner, en het is dan ook tijd om na te denken over de gevolgen daarvan voor onze levenskwaliteit. Het geeft hoop dat bepaalde bewindslieden oog hebben voor de huisvestingsproblemen van een groeiend aantal medeburgers. De bouwvoorschriften blijven vooralsnog echter een groot struikelblok. De woningen die in het kader van de wedstrijd zijn ontworpen, zullen weliswaar probleemloos een plekje vinden in een vakantiedorp of op een camping ter vervanging van stacaravans die goed zijn voor de schroothoop. Maar in een klassieke verkaveling maken ze weinig kans. 

Bron: Eric Cloes, Hoofdredacteur 'Ik ga bouwen & renoveren.Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

10 handige tips voor de verkoop van uw huis

10 handige tips voor de verkoop van uw huis
2019-04-08
Een eerste indruk bij een bezichtiging is zeer belangrijk bij het kopen van een woning. Als een potentiële koper een goede indruk krijgt,...
Lees meer

Wat doet een aankoopbegeleider?

Wat doet een aankoopbegeleider?
2019-04-06
Vinta
Dat de Belg met een serieuze baksteen in de maag zit, moeten we je niet vertellen. Maar de aankoop van een onroerend goed is een hele opgave....
Lees meer