Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Mogen de ramen open?

Ventileer, verlucht, adem Elke nieuwbouwwoning is voorzien van een ventilatiesysteem. Nu het lente is, willen we graag onze ramen en terrasdeuren open zetten en genieten van het terras en de tuin

Goede ventilatie is essentieel voor het handhaven van een gezonde leefomgeving. Wanneer er niet genoeg ventilatie is, kan de luchtkwaliteit in huis verslechteren door ophoping van vocht, stof, schimmels en andere verontreinigende stoffen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen, vooral voor mensen met allergieën of astma.

Er zijn verschillende manieren om je huis te ventileren. De meest voorkomende manieren zijn:

Natuurlijke ventilatie: Dit is wanneer je ramen en deuren openzet om frisse lucht binnen te laten. Dit kan vooral handig zijn als het buiten niet te koud of te warm is en als er niet te veel luchtvervuiling is.

Mechanische ventilatie: Dit is wanneer je gebruik maakt van mechanische systemen, zoals ventilatoren en afzuigkappen, om lucht te laten circuleren en af te voeren. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatie, waaronder mechanische afzuiging, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) en vraaggestuurde ventilatie (VGV). Het type dat het beste bij jouw woning past, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en de aanwezigheid van vochtproblemen.

Ongeacht welke methode je gebruikt, is het belangrijk om regelmatig te ventileren, vooral tijdens de wintermaanden wanneer huizen vaak meer worden afgesloten om warmte binnen te houden. Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, moet je het regelmatig laten controleren en onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed werkt.