Blog
14/05/2019        Van Severen Wonen

Is een waterverzachter noodzakelijk? Dat hangt af van je regio. Ontdek waarom!

Een waterverzachter kan zorgen voor een langere levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken en minder behhoefte aan wasmiddelen. Deze voordelen zijn op lange termijn al zeker niet mis. Maar is een waterverzachter nu noodzakelijk?

Wanneer heb je echt een waterverzachter nodig?

Of een waterverzachter echt nodig is, hangt voornamelijk af van je personlijke voorkeur en de hardheid van het water. Hoe meer calcium en magnesium, hoe 'harder' je water. In België wordt de waterhardheid uitgedrukt in Franse graden (fH). Deze varieert van streek tot streek, de hardheid van het water in jouw gemeente kan je terugvinden op de website van je drinkwaterbedrijf.  

Vanaf 30 fH wordt het water hard tot zeer hard omschreven. Hier is het sterk aangeraden om gebruik te maken van een waterverzachter aangezien kalk zich serieus kan afzetten in leidingen en op verwarmingselementen. De levenssduur van huishoudapparaten die water gebruiken (koffiezet, wasmachine, vaatwas,...) wordt dus verlengd door gebruik te maken van een wasverzachter. Bovenal vormt er zich geen kalkaanslag in waterleidingen, tegels, kranen of vloeren. 1 mm kalkafzetting in een warmwatertoestel vermindert de doeltreffendheid al snel met 10 %.

Wanneer is een waterverzachter aan te raden?

Indien het water bij jou in de buurt reeds wordt onthard door het drinkwaterbedrijf, dan zal de hardheid wellicht lager liggen dan 30fH. In dit geval is het niet strikt nodig om een waterverzachtig te plaatsen, maar is het weliswaar aan te raden. Zonder waterverzachter zal zich na verloop van tijd sowieso kalk gaan afzetten op kranen en sanitaire oppervlakken. En kalk verwijderen is nu niet het meest makkelijk noch leuke taakje in huis. Met meest populaire model is een waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Daarbij worden de calcium- en magnesiumionen die aanwezig zijn in het water vastgehouden en omgewisseld voor natrium. Zo wordt de ionenbalans van het water aan de uitgang van de waterverzachter niet verstoord.

Is een waterverzachter noodzakelijk?

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Zoals reeds gezegd kan hard water leiden tot kalkaanslag in leidingen, tegels, vloeren en kranen, maar ook tot kalkvorming in verwarmingselementen van huishuidelijke producten zoals wasmachines, vaatwas, boilers etc. Eens er sprake is van kalkaanslag neemt het rendement van appartementen snel af waardoor het energieverbruik dus ook snel oploopt.  Ook voor de was is hard water ongunstig, er zal meer zeep nodig zijn om een proper resultaat te bekomen.

Een waterontharder aan een zacht prijsje?

Als je er van overtuigd bent dat een waterverzachter zijn nut kan bewijzen in jouw huisdouden, moet je natuurlijk nog beslissen welk toestel je gaat aankopen. Er bestaan namelijk een heleboel verschillende soorten en types. Hoeveel de prijs precies bedraagt, hangt af van type, de capaciteit van het toestel, de onderhoudsformule en de installateur. Algemeen gesproken mag een doorsnee gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op €1.000 à €2.000.

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Ook voor de bereiding van dat warm water is energie nodig.  Kiezen voor een zuinige installatie kan u veel opleveren. Lees meeer over sanitair warm water

Kan ik zelf kraantjeswater filteren?

Uiteraard, hiervoor zijn er speciale waterfilters in de handel, deze zijn voorzien van actieve kool en harsbolletjes. Het water voor koffie of thee kan je hiermee ontharden en ontdoen van chloor en mineralen. De meningen over dergelijke filters zijn verdeeld, we raden dus aan het zelf uit te proberen. Sommige mensen vinden het gefilterde water erg lekker en anderen kiezen liever voor ongfilterd kraantjeswater. Het is echter niet noodzakelijk om het water te filteren voor je gezondheid. Het drinkwater in België is van zeer goede kwaliteit en wordt continu gemonitord door de watermaatschappijen. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Nieuwe regeling voor rookmelders vanaf 2020

Nieuwe regeling voor rookmelders vanaf 2020
2019-09-02
Sax Sanitair
Hoe beschermt u zich tegen brandgevaar? Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal...
Lees meer

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan
2019-06-04
Steeds meer woningen zijn vandaag de dag voorzien van een buitenkraan. Bijzonder makkelijk natuurlijk, want in uw tuin gebruikt u ongemerkt best...
Lees meer