Blog
11/05/2019        Van Severen Bouwen & Verbouwen

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming is niet enkel aangenamer maar ook een stuk energiezuiniger en ruimtebesparend.

Hoe gaat vloerverwarming in zijn werk?

Eigenlijk werkt vloerverwaring overwegend hetzelfde als radiotoren: De centrale verwarming installatie verwarmt het water dat via de verschillende leidingen verdeeld wordt over de verschillende verwarmingselementen. Maar bij radiatoren zal de warmte worden verspreid via één of meerdere radiotoren in de ruimte. Bij vloerverwarming daarentegen verdeelt de warmte zich over alle leidingen die onder het vloeroppervlak lopen. Zo krijg je dus logischerwijs een gelijkmaterigere verdeling van de warmte doorheen de kamer. Je kan net zoals bij radiatoren de gewenste kamertemperatuur instellen via de therostaat.

Vloerverwarming vs radiatoren


Zoals je ziet op bovenstaande afbeelding is er een groot verschil qua warmteverspreiding tussen de beide systemen. Zeker bij grote ruimtes kan de temperatuur schommelen met radiatorverwarming.

Natuurlijk heeft elk systeem zijn voor- en nadelen, welk systeem het beste aansluit bij jou hangt af van beschikbaar budget, type woning, uw levensstijl en uw persoonlijke voorkeur. Wij zetten alvast enkele voor- en nadelen op een rijtje om uw keuze makkelijker te maken.

Voordelen van vloerverwarming

  • Verbruikt tot zo'n 20% minder energie dan radiatoren omdat de centrale verwarmingsketel geen hoge temperaturen moet leveren.
  • Groter gevoel van comfort door de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond. Meestel kan je je thermostaat 2 °C lager zetten en hetzelfde gevoel krijgen als radiatorverwarming.
  • Volledig onzichtbaar in je interieur. Hierdoor kan je de ruimte optimaal benutten = meer plaats om kasten te plaatsen of kamerhoge ramen.
  • Minder stofverplaatsing in de woning door de stralingswarmte. Dit is vooral een voordeel voor mensen die last hebben van allergieën. Ook de relatieve luchtvochtigheid is beter bij vloerverwarming.
  • Geen onderhoud nodig, op gebied van gebruiksgemak zijn er dus heel wat voordelen aan vloerverwarming.

Nadelen van vloerverwarming

  • Opwarmingstijd van vloerverwarming is behoorlijk langer (+-1 uur) in vergelijking met radiatoren. Dit kan nadelig zijn, je kan wel gebruik maken van een thermostaat waarbij je verschillende scenario's kan instellen zodat de verwarming automatisch begint op te warmen. 
  • Vloerverwarming heeft een hogere kostprijs. Er is veel materiaal nodig en de plaatsing neemt wel wat tijd in beslag. Natuurlijk wordt deze kostprijs op lange termijn weggewerkt dankzij het hogere rendement, wat dan weer een voordeel is. 
  • Indien er reeds een bestaande vloer is moet deze eerst worden uitgebroken om vloerverwarming te plaatsen. Zo'n renovatiewerken zijn niet altijd evident. TIP: Voorzie bij de installatie extra vloerisolatie.

Prijs

Voor een gemiddelde woning mag je rekenen op zo'n € 25 à € 30 per vierkante meter aan materialen. Uiteraard schommelt de prijs naargelang het vermogen, de oppervlakte en potentiële renovatiewerken. Inclusief plaatsing, mag er toch gerekend worden op € 40 à € 75 per vierkante meter.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer

Hoe voegwerken herstellen

Hoe voegwerken herstellen
2019-04-20
Vochtproblemen via de gevel vermijden: laat voegwerken tijdig herstellen Je voegen laten herstellen is belangrijk om vochtproblemen te...
Lees meer