Blog
20/04/2019    Bouwen & Verbouwen

Hoe voegwerken herstellen

Vochtproblemen via de gevel vermijden: laat voegwerken tijdig herstellen

Je voegen laten herstellen is belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Daarnaast hebben gebarsten of oude voegen een ontsierend effect op de gevel. Om te voorkomen dat vrieskou en vocht de gevel verder beschadigen, is het belangrijk om je voegen tijdig te laten renoveren. Alles over voegwerken kan je hieronder terugvinden.

Voegen uitslijpen of uithakken?

Het renoveren van voegwerk, begint bij de voorbereidende werken. Vooraleer er nieuwe voegen geplaatst worden, zal men eerst het oude voegsel verwijderen. Dit kan op twee manieren: uitslijpen of uithakken. Uithakken veroorzaakt minder stof en is een goedkopere techniek dan uitslijpen.

Anderzijds geeft de uitslijpingstechniek wel een fijner resultaat. Vooral harde of smalle voegen zijn gebaat bij uitslijpen. Bij het verwijderen is het belangrijk dat het voegsel zo diep mogelijk wordt verwijderd zonder dat hierbij het metselwerk wordt aangetast. Na het verwijderen van het oude voegwerk, volgt een grondige reiniging van de gevel.

 voegwerken uitslijpen of uithakken

Nieuw voegsel aanbrengen

Na het verwijderen van het oude voegsel, is het tijd om nieuw voegspecie aan te brengen. De samenstelling van de voegmortel is afhankelijk van de eisen waaraan het moet voldoen. Verschillende hardheden zijn mogelijk door de verhoudingen van cement, kalk of zand aan te passen. Qua stijl kan je kiezen uit twaalf verschillende voegtypes. De populairste voeg is de platte dichtgestreken voeg.

Extra bescherming tegen vocht met gevelimpregnatie

Nieuwe voegen gaan lang mee. Op die manier ben je er zeker van dat vocht minder makkelijk kan binnendringen in je gevel. Wil je je gevel echter nog meer beschermen tegen vocht? Dat kan je je gevel ook laten impregneren. Hierbij wordt de gevel ingespoten met een waterafstotende vloeistof. Deze laag stoot niet alleen vocht af, maar ook vuil. Hierdoor zal de gevel minder last ondervinden van algen en mossen.

Lees ook: Tips voor muurisolatie

 Kostprijs van voegwerken

Het herstellen van voegen betekent het voorkomen van vochtproblemen en het aantasten van het metselwerk. Het verwijderen van oude voegen kost ongeveer € 33 per vierkante meter. Voor het plaatsen van nieuwe voegen, betaal je ongeveer € 8 à € 13 per vierkante meter.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer