Blog
24/08/2018        Sax Sanitair Energie, Wonen

Hoe besparen op drinkwater? Slim omgaan met regenwater

Eerst en vooral is het interessant om te weten dat een gemiddeld gezin in Vlaanderen dagelijks zo'n 114 liter water verbruikt. Bovenal ligt het huishoudelijk watergebruik van de laatste generaties een stuk hoger dan vroeger. Dit kunnen we verklaren door het toenemende comfort en door kleinere huishoudens. We steken al sneller een (klein) wasje in en we nemen ook vaker een douche of een bad. Bij kleine gezinnen wordt verhoudingsgewijs meer water per persoon gebruikt dan bij grote gezinnen. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van een halfvolle afwasmachine. 

Zie onderstaande infografiek van de Vlaamse Milieumaatschappij om een beeld te krijgen waarvoor we het meeste water gebruiken.

Hoeveel water verbruiken Vlaamse gezinnen_Immozo​Steeds meer gaat de aandacht naar het gebruik van regenwater om zo te besparen op kostbaar drinkwater. Tegenwoordig worden in nieuwbouwwoningen standaard de toiletten en wasmachine aangesloten op regenwater. Dit scheelt een hoop in verbruik en uiteindelijk in je portemonnee. Belangrijk is wel de juiste installatie met de nodige aandacht voor het filteren van het regenwater (ook wel hemelwater genoemd).

Hoe werkt zo'n systeem op regenwater?

regenwateropvang- en verdeelsysteem_Immozo​Foto: Architectura.be/wtcb

Bovenstaand schema geeft het basisprincipe weer van een modern regenwateropvang- en verdeelsysteem. Een woordje extra uitleg:
De regenafvoerleidingen (1) van de daken leiden het water doorheen een mechanische voorfilter (3) naar de opslagtank (2). De voorfilter zorgt er voor dat bv. bladeren niet naar het opslagtank kunnen. Nu wordt het water door middel van een mondstuk (4) onderaan het reservoir aangevoerd om het opwoelen van de bodemlagen te vermijden. De opslagtank moet steeds voorzien zijn van een overloop (5) zodat het overtollige water kan weglopen. Een pomp (6) zorgt voor de aanzuiging van het water via het drijvend aanzuigstuk (7) dat zich zo'n 10 cm onder het wateroppervlak bevindt. Op deze manier wordt het aanzuigen van bodemstil water vermeden. Een regenwaterfilter (9) zorgt voor het verwijderen van fijn stof en vuildeeltjes. De actiefkoolfilter verwijderd onaangename geuren, pesticiden en herbiciden, terwijl een sterilisatie de bacteriologische kwaliteit van het regenwater behoudt. 

Hoe houdt u het regenwater zuiver?

Door middel van dakgootnetten zorg je er voor dat er geen bladeren in de dakgoten, regenpijp en dus uw regenwaterput terecht komen.

Een extra tip is de Bio-Rain van Valeco in combinatie met dakgootnetten. Het zuivert het regenwater in de tank door ontlading van anorganische ingrediënten door de regulerende inlaat. In de Valeco Bio-Rain zitten speciale elementen die het zuiverende effect van de zuurstof ondersteunen en het proces optimaliseren. Met deze methode werkt het zuiverende systeem vrijwel zoals de natuurlijke zuivering in vijvers en meren en verzekert een optimale waterkwaliteit.

Hoe besparen op drinkwater

Kan je regenwater ook drinken?

Technologie staat niet stil, momenteel bestaan er systemen die regenwater perfect drinkbaar maken. Een voorbeeld hiervan is RainSafe ™, dit systeem behandelt water, slaat het op, plaatst het onder druk en bewaakt de waterkwaliteit op een efficiënte en milieuvriendelijke manier. De RainSafe ™ behandelt zo'n 230 liter water en slaat het drinkwater op in zijn Waterbox™ -tank. Om de 20 seconden wordt de waterkwaliteit gemeten en opgeslagen via sondes. Via een Wi-Fi verbinding wordt de waterkwaliteit voortdurend bewaakt tot het water onder druk in het distributienetwerk voor drinkwater wordt gepompt.

Meer vragen over deze systemen, ga langs in een Sax Sanitair toonzaal.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan
2019-06-04
Steeds meer woningen zijn vandaag de dag voorzien van een buitenkraan. Bijzonder makkelijk natuurlijk, want in uw tuin gebruikt u ongemerkt best...
Lees meer

Een wisseldouche, perfect voor lichaam en geest

Een wisseldouche, perfect voor lichaam en geest
2019-06-01
Sax Sanitair
Een wisseldouche, perfect voor lichaam en geest. Ontspannen en relaxed energie bijtanken, elke dag opnieuw. Familiale verplichtingen, deadlines,...
Lees meer