Blog
01/03/2018    Kopen & Verkopen

Een goede vastgoedmakelaar is meer dan uw vertrouwen waard

Waarom kiezen voor een makelaar

Denkt u er een goede zaak aan te doen door eigenhandig uw huis te koop te zetten zonder daarvoor een beroepsmakelaar te engageren?

U kunt – indien u in uw opzet lukt tenminste – inderdaad het commissiegeld voor de tussenpersoon op zak houden, maar het risico dat u het uitgespaarde geld op een andere manier in veelvoud verliest, is veel groter. Vergelijk met wie voor de rechtbank moet verschijnen voor een serieus dossier en dat liever zelf bepleit in plaats van een advocaat onder de arm te nemen.

Er bestaat in dit land geen wettelijke verplichting om een beroep te doen op een makelaar bij de verkoop van een huis. En inderdaad leven er ook mensen die het allemaal zelf op een efficiënte manier aankunnen, maar ze zijn heel dun gezaaid. Het klopt eveneens dat er malafide vastgoedmakelaars actief zijn. Helaas ontsnapt geen enkel beroep aan klaplopers, maar hun oplichtersstreken zullen ze slechts tijdelijk volhouden, ook omdat het beroepsinstituut op zeer regelmatige basis rigide controles uitvoert. Oneerlijke makelaars schaden nu eenmaal de consument i.p.v. hem overal waar nodig bij te staan, en zorgen voor deuken in het imago van de vastgoedmakelaar in het algemeen. 

Erkend vastgoedmakelaar kan je alleen worden wanneer je met goed gevolg een langdurige opleiding gevolgd hebt. Daarin vormt de (heel snel veranderende) wetgeving rond alles dat met wonen te zien heeft, een rode draad; zoals ook boekhouding en financiering dat zijn. Het gaat trouwens over veel meer dan (ver)kopen en (ver)huren van gewone huizen. Welke particulier durft stellen op de hoogte te zijn van de reglementeringen rond de registratierechten, de finesses uit de wet op de handelspraktijken, de wet-Breyne, verkoop op lijfrente,… en alle juridische en praktische aspecten die daarbij komen kijken?

Voor meergezinswoningen en appartementen geldt dan weer een ander specifiek regime, waarvan de wet op de mede-eigendom en de rechten en plichten van de syndic slechts twee van de grote blikvangers zijn. Wanneer het om handelspanden draait, is de materie pas écht complex. De cursussen worden verstrekt door hooggekwalificeerde docenten. Naast al die praktijkgerichte theorie krijgen de kandidaten ook een echte praktijkstage van minstens een jaar. De overkoepelende beroepsorganisatie laat heel geregeld nieuwe makelaars toe, maar enkel nadat deze hun grondige vakkennis hebben bewezen. Daarenboven wordt bij makelaars in functie frequent nagegaan of ze hun taak naar behoren uitvoeren. De sancties bij mogelijke overtredingen zijn niet mis. Dat kan zowel betrekking hebben op de wetgeving tegen de discriminatie als op alle mogelijke verbondenheid met een witwasoperatie. De erkende vastgoedmakelaar heeft m.a.w. een basis die een particulier bijna onmogelijk kan hebben. Hij/zij is ook perfect op de hoogte van de formaliteiten die bij eender welke verkoop van een pand komen kijken: keuringsverslag van de elektrische installatie, energieprestatiecertificaat, postinterventiedossier, bodemattest, enz.

Bij de service aan de klant hoort tevens het netwerk van potentiële kopers waarover de vastgoedmakelaar beschikt. Dergelijke databank heeft ontegensprekelijk een versnellende invloed op de verkoop én op de prijs. Hoe meer (vooraf zorgvuldig geselecteerde) kandidaten, hoe beter. In het geval de vastgoedmakelaar geen geschikte koper kan aanbieden, gaat hij zijn bereik vergroten, om zo alsnog een win-win situatie te creëren. De basis hiervan is een marktconforme prijsschatting. De vastgoedmakelaar beschikt over alle knowhow hiervoor. Wie uitpakt met onrealistische vraagprijzen, hetzij te hoog of te laag, zal in het eerste geval zichzelf uit de markt prijzen, resp. zijn woning weliswaar misschien vlug verkocht hebben, maar daar financieel misschien niet zo’n goede affaire aan gedaan hebben. Zodoende brengt de vastgoedmakelaar in heel veel gevallen zijn commissie (meer dan) op voor de eigenaar. Hij vervult de rol van buffer bij eventuele prijsonderhandelingen en verschaft de eigenaar tijd om alles te overwegen bij een goed bod. Bij face-to-face onderhandelingen tussen een particuliere verkoper en een mogelijke koper dient het akkoord er doorgaans aanstonds te zijn, want anders dreigt het mis te lopen. 

Uiteindelijk staat de meerwaarde van een vastgoedmakelaar als een paal boven water. Alleen zit soms de perceptie verkeerd, nl. wanneer achterdocht het haalt van vertrouwen. Dat hoeft nochtans niet, want de particulier die de verkoop van zijn woning aan een erkende vastgoedmakelaar toevertrouwt, geniet van de garanties die de wet betreffende de marktpraktijken en de bescherming van de consument biedt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

10 handige tips voor de verkoop van uw huis

10 handige tips voor de verkoop van uw huis
2019-04-08
Een eerste indruk bij een bezichtiging is zeer belangrijk bij het kopen van een woning. Als een potentiële koper een goede indruk krijgt,...
Lees meer

Wat doet een aankoopbegeleider?

Wat doet een aankoopbegeleider?
2019-04-06
Vinta
Dat de Belg met een serieuze baksteen in de maag zit, moeten we je niet vertellen. Maar de aankoop van een onroerend goed is een hele opgave....
Lees meer