Blog
29/03/2018    Financieel & Recht

E-mail telt als bewijs voor aankoop woning

Voortaan telt een e-mail als rechtsgeldig bewijs voor de aankoop van een woning. Na een wetsvoorstel van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) wordt een e-mail nu ook aanzien als voldoende bewijs om een woonst aan te kopen. 

Dit wetsvoorstel kwam naar aanleiding van een uitspraak van het hof van Beroep vorig jaar. Het hof had geoordeeld dat een akkoord voor een huis of appartement via e-mail geen enkele juridische waarde heeft. De rechtbank baseerde zich op een wet op de elektronische handel van 2003, die omschrijft dat contracten via e-mail mogen afgesloten worden maar deze maakt een uitzondering voor contracten met betrekking tot onroerende goederen. Dit deed veel stof opwaaien in de vastgoedsector, omdat bij makelaars onderhandelen over de verkoop via e-mail doorsnee is. 

Alexander De Croo neemt nu alle onduidelijkheid weg. "Wetgeving moet zich aanpassen aan het digitale tijdperk. Het kan niet dat mensen die te goeder trouw handelen en via e-mail een akkoord bereiken, met lege handen achterblijven. Voortaan geldt een akkoord via elektronische weg als juridisch bewijs van een transactie."

Tijdens een gesprek in 'De Ochtend' op Radio 1 bleek dat ook notarissen achter het voorstel staan. Bart van Opstal, woordvoerder van de Federatie van Notarissen omschrijft het als een 'grote stap voorwaarts'.

Maar deze nieuwe regeling wil niet zeggen dat alles nu via e-mail kan. 'Uiteraard moeten er enkele dingen eerst op orde worden gesteld, zoals een bodemattest en de elektrische keuring. Eens alles in orde is, kan de verkoop bevestigd worden met een simpele e-mail. Dat is erg handig omdat mensen bij elkaar krijgen tegenwoordig niet al te makkelijk is'volgens van Opstal.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe indexeer je de huurprijs?

Hoe indexeer je de huurprijs?
2019-05-05
Als je een huis of een appartement als woning verhuurt, mag je de huurprijs elk jaar aanpassen aan de gezondheidsindex. Je mag dat...
Lees meer

De voordelen van een brandverzekering als huurder

De voordelen van een brandverzekering als huurder
2019-04-26
Wist je al dat een brandverzekering voor huurders even interessant is als voor eigenaars? We leggen het even in detail uit: Wat is een brand- of...
Lees meer