Blog
14/11/2018        Sax Sanitair Luxe, Bouwen & Verbouwen

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden

Ben je op zoek naar een mooie, comfortable en vooral onderhoudsvriendleijke douchebak voor in je badkamer, maar vind je het lastig om te kiezen uit het ruime aanbod? Hier moet je op letten bij het uitzoeken van een douchebak.

Standaardafmetingen of een douchebak op maat

Douchebakken zijn verkrijgbaar in een variatie van maten en vormen: vierkant, rechthoekt, rond etc. Tegenwoordig kiezen de meesten mensen voor een rechthoekig model van 90 of 140 cm of 90 op 180 cm. We raden sowieso een minimale breedte aan van 90 cm als je comfortabel wilt douchen. Wens je een douche in een aparte vorm of met een afwijkende maat, dan kan u ook opteren voor maatwerk. De Ultra Flat S douchebakken van Ideal Standard gaan bv tot 100 op 250 cm en kunnen ter plaatse nog worden aangepast in de lengte, breedt of diagonaal. Douchebakken kunnen geplaatst worden als opbouw- of als inbouwmodel. Opbouw wil zeggen dat er een dragende contructie op de badkamervloer wordt geïnstalleerd. Bij een inbouwmodel wordt de douchebak in de vloer zelf verwerkt. 

Hoe kies je de juiste douchebak voor uw badkamer


De look

Of je voorkeur nu uitgaat naar elegant en speels of net heel basic, het zijn de details die het hem doen. De hoogte, het materiaal maar ook de kleur van je douchebak of het afdekkapje, bepalen het uitzicht van je douche. Bij de Ultra Flat S van Ideal Standaard bv. zijn amper 3 cm hoog en hebben een fijne inox afdekkap. Mag het nog verfijder, kies dan voor een afdekrooster in dezelfde kleur als uw Ultra Flat S douchebak.

Soorten materialen voor douchebak

Het juiste materiaal kiezen voor je douchebak is cruciaal. Het materiaal bepaalt immers de esthetische impact, zorgt er bij voorkeur voor dat je niet uiglijdt en is liefst ook makkelijk in onderhoud. Tegenwoordig worden douchebakken vervaardigd uit geëmailleerd staal, karamiek of acryl. Het spreekt voor zich dat elk materiaal zijn specieke voor- en nadelen heeft, uitzicht en prijs.

Een douchebak in acryl

Acryl is een licht materiaal en tegelijk ook erg sterk. Het voordeel aan deze soort kunststof is voornamelijk de prijs. Niet alleen heeft acryl van nature een antislip werking het is ook sterk isolerend, hierdoor voelt de douche steeds warm aan bij het instappen. Wanneer je de acryl douche jaren aan een stuk met het volledige gezin gebruikt, kan het nogal dof worden. Bovenal is acryl ook gevoelig aan krassen en kan het schuren bij hoge puntbelasting.

Een douchebak in geëmailleerd staal

Geëmailleer staal is zeer sterk, krasvast en onbuigaam. Door de lagere isolatiegraad zal de douchebak iets kouder zal aanvoelen dan acryl. Hou er rekening mee dat er kleine stukjes kunnen afbreken van de email toplaag (keramisch materiaal) wanneer een hard object zoals een scheermesje, er op neervalt. 

Een douchebak in composiet

Composiet is hard en een vormvast materiaal, het is zo'n driemaal sterker dan acryl. Het is zowel geschikt voor inloopdouches, vlakke douchebakken als standaard douchebakken. Composiet is wel duurder dan acryl en geëmailleerd staal. Bij de Ultra Flat S douchebak van Ideal Standaard is er gebruik gemaakt van een miniraalcomposiet, een combinatie van hars en mineraalmarmaer wat een een mooie natuursteenlook geeft. Als ook heeft de douchebak een antisliplaag voor de veiligheid.

Ga je ook een bad plaatsen? Maak kennis met hét bad van de toekomst

Installatiemogelijkheden

De installatiemogelijkheiden is de derde belangrijke overweging die je dient te nemen bij je beslissing van je douchebak. Wilt u de douchebak op de vloer plaatsen? Maak dan best gebruik maken van cellenbeton. Dit is goedkoop, sterk en je kan het makkelijk op maat maken met een speciale zaag. Als je de douchebak wil inbouwen, zorg dat hij gelijkkomt met de vloer. Bij nieuwbouw kun je hier op voorhand rekening met houden, maar bij een renovatie vergt dit wel wat expertise. De vloer zal echter  moeten uitgekapt worden net of juist verhoogd worden zodat er genoeg ruimte is voor de sifon. Maak ook altijd een inspectieluikje aan de voorkant zodat je bij lekkage of verstoppingen bij de afvoer gemakkelijk kan oplossen. Sommige douchebakken zoals de Ultra Flat S kan je op alle verschillende manieren installeren. 

Meer info? Kom langs in één van de Sax Sanitair toonzalen voor meer informatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer