Blog
26/04/2019    Financieel & Recht

De voordelen van een brandverzekering als huurder

Wist je al dat een brandverzekering voor huurders even interessant is als voor eigenaars? We leggen het even in detail uit:

Wat is een brand- of woningverzekering nu precies?

Een brand- of woningverzekering vergoedt alle schade in en rond je woning veroorzaakt door brand, blikseminslag, storm of wateroverlast (natuurschade). Hierbij kan dus ook de inboedel verzekerd zijn. Stel dat je buren schade hebben door een uitslaande brand, dekt deze ook je aansprakelijkheid.

Zo'n brand- of woningverzekering is niet wettelijk verplicht, maar uiteraard sterk aan te raden. Voorkom een financiële kater wanneer het flink zou mislopen, een ongeluk is namelijk snel gebeurd. Bovenal doen niet alleen eigenaars er goed aan zo'n polis af te sluiten, ook voor huurders zorgt een brand- of woningverzekering voor geruststelling.

Waarom een brandverzekering nemen als huurder?

Als huurder ben je verantwoordelijk voor de schade die is aangebracht aan de woning tijdens het huurcontract. Dit noemt huuraansprakelijkheid: de woning dient zich in dezelfde staat te bevinden als bij aanvang van het contract. Dit betekent dat de huurder verantwoordelijk is voor de intussen opgelopen schade. 
 
Een brandverzekering voor huurders of ook wel huurdersaansprakelijkheidsverzekering genoemd, vergoedt brand- of waterschade waarvoor je zelf verantwoordelijk zou kunnen zijn. Vaak is hierbij ook de inboedel van de huurder verzekerd. Daarboven dekt deze verzekering eveneens je aansprakelijkheid ten opzichte van derden. 
 
Nu, doorgaans verplichten de meeste huurcontracten je als huurder om een brandverzekering af te sluiten. Maar mocht dit nu niet het geval zijn, is zo'n polis zeker het overwegen waard. Mocht er anders ooit iets fout gaan, zal de verzekeraar van de verhuurder sowieso bij jou aankloppen om de uitbetaalde schadevergoeding terug te eisen.

De voordelen van een brandverzekering als huurder

Ik verhuis. Wat moet ik doen met mijn brandverzekering?

Indien je verhuist naar een andere huurwoning, verhuist je huuraansprakelijkheid en je brandverzekering automatisch mee. Met andere woorden, de polis blijft gewoon doorlopen maar deze moet wel worden aangepast aan de nieuwe woning. Verwittig sowieso tijdig je verzekeraar en vermijd dat je te veel of te weinig verzekerd bent. De meeste brandverzekeringen verzekeren tijdens de verhuisperiode meestal zowel je oude als nieuwe woning . Je hoeft dus geen twee verzekeringen af te sluiten.
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe indexeer je de huurprijs?

Hoe indexeer je de huurprijs?
2019-05-05
Als je een huis of een appartement als woning verhuurt, mag je de huurprijs elk jaar aanpassen aan de gezondheidsindex. Je mag dat...
Lees meer

Wat houdt meerwaardebelasting in?

Wat houdt meerwaardebelasting in?
2019-03-29
Het kan gebeuren: na veel wikken en wegen koop je een huis, maar enkele maanden later staat je droomhuis te koop... Snel het eerste weer verkopen,...
Lees meer