Blog
08/05/2019        Van Severen Energie

7 tips om zonnepanelen te reinigen

Mei is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De (hopelijk) zonnigste maanden staan voor de deur en die zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met vuile panelen.

Veel leveranciers geven aan dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Ze beweren dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch kuist en dat extra schoonmaken niet nodig is. Is een auto die vaak in de regen staat daardoor steeds proper gekuist? Neen inderdaad, dat is niet voldoende. Hetzelfde geldt dus bij zonnepanelen. Bovenal is ook bewezen dat het jaarlijks schoonmaken van je panelen een extra rendement van 3% oplevert.

Nuttige tips voor schoonmaak zonnepanelen

Hierbij 7 nuttige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen:

1. Inspecteer zeker 3 keer jaar je zonnepanelen. Wees alert voor vogelpoep, één grote klodder kan al zorgen voor een rendementsverlies van 2 tot 5%. 

2. Reinig de panelen als er niet te veel zon is, bv. 's morgens vroeg of 's avonds.

3. Voor je met water aan de slag gaat, probeer de meeste vuilresten droog te verwijderen.

4. Is je dak moeilijk bereikbaar of te risicovol? Gebruik dan een tuinslang met eventueel een uitschuifbare wisser om het meeste stof en vuil te verwijderen. Let er wel op dat het water niet onder hogedruk staat. De hogedruk geeft het risico dat er water tussen de cellen en het glas komt. Neem nooit risico's om het dak te betreden.

5. Is je dak makkelijk bereikbaar, bv. een plat dak, gebruik dan warm water met een speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik zeker niet een allesreiniger of groene zeep! Bij sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Maar ook zonder reinigingsmiddel kunt u vaak de zonnepanelen volledig schoonmaken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog. 

6. Gebruik geen schuursponsjes of Cif, deze kunnen kleine krasjes achterlaten op het glas, wat zorgt voor een rendementsverlies. 

7. Betreed een schuin dak alleen met valbescherming.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Wat zijn de voordelen van een wit dak?

Wat zijn de voordelen van een wit dak?
2019-08-30
Wienerberger
Witte daken zijn de laatste jaren aan een fikse opmars bezig, en dat is ook logisch. Witte dakpannen geven het dak namelijk niet enkel een unieke...
Lees meer

Bespaar op het energieverbruik van je airco

Bespaar op het energieverbruik van je airco
2019-04-22
  Eindelijk! Het is weer lekker weer. Heerlijk buiten zitten in de tuin en genieten van het zonnetje. Toch is het wel lekker om af en toe...
Lees meer