Blog
24/11/2018        Van Marcke Wonen

Voorkom dat je leidingen bevriezen tijdens de winter. Lees onze 5 tips en bespaar je problemen!

De winter is bijna in het land. Dit betekent dat uw leidingen kunnen bevriezen, met alle gevolgen van dien. Bevroren water zet uit, waardoor je waterleidingen schade kunnen oplopen en zelfs barsten. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Tip 1 Vermijd tocht

Waterleidingen bevinden zich doorgaans op minder goed geïsoleerde plaatsen, zoals kelders en garages. Daar worden ze vaak blootgesteld aan de kou. Omdat ijskoude buitenlucht het vriesproces versnelt, is het belangrijk om kieren en naden te dichten en ook ramen en deuren goed af te sluiten.

Tip 2 Pak je leidingen in

Pak tijdens de winter je leidingen en watermeter in met een oud deken. Doe dit zeker als ze zich in de buurt van kelderramen of de buitenmuren van het gebouw bevinden. Wil je het iets professioneler aanpakken? Kies dan voor zelfklevende buisisolatie.

Tip 3 Laat je leidingen leeg

Leidingen die je niet vaak of niet gebruikt? Die laat je beter gewoon leeg. Zo beperk je de kans op schade door vorst tot een absoluut minimum. 

Voorkom dat je leidingen deze winter bevriezen


Lees ook: Problemen met de centrale verwarming. Lees oorzaken, gevolgen en oplossingen

Tip 4 Zet je radiatoren niet uit

Gaat het vriezen? Zet je thermostaat dan niet lager dan 14 graden en draai alle radiatoren een klein beetje open. Zo ben je zeker dat het water in beweging blijft aan een veilige temperatuur.

Tip 5 Sluit buitenkraantjes af

Buitenkraantjes sluit je beter helemaal af. Tenzij je voor een vorstvrije buitenkraan kiest. De Polar II van Shell, bijvoorbeeld, staat in verbinding met een terugstroombeveiliging aan de binnenkant van de muur. Dit zorgt ervoor dat de kranen bij het dichtdraaien automatisch leeglopen. Vraag raad aan je installateur of ga langs bij een Van Marcke Technics in de buurt.

Zijn je leidingen toch bevroren of gescheurd? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een loodgieter te contacteren om waterschade te voorkomen. Contacteer hier Van Marcke voor een afspraak

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Nieuwe regeling voor rookmelders vanaf 2020

Nieuwe regeling voor rookmelders vanaf 2020
2019-09-02
Sax Sanitair
Hoe beschermt u zich tegen brandgevaar? Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal...
Lees meer

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan

Handleiding voor het installeren van een buitenkraan
2019-06-04
Steeds meer woningen zijn vandaag de dag voorzien van een buitenkraan. Bijzonder makkelijk natuurlijk, want in uw tuin gebruikt u ongemerkt best...
Lees meer