Blog
03/05/2019        Nouv'eau Luxe, Wonen

Een zwembad plaatsen? Hier zijn 5 zaken die u moet weten

5 zaken die u moet weten bij het plaatsen van een zwembad

Voor het "plonzen" en het plaatsen van een zwembad, hier 5 overwegingen:

Timing: De beste periode om te zwemmen is gewoonlijk tussen april en midden oktober, wanneer de zon zich laat zien en de temperaturen stijgen van zacht naar warm. Indien u maximaal van uw zwembad wenst te genieten, overweeg dan om het te plaatsen in februari, maart, april of mei, en in september, oktober en november voor het volgende jaar. In december en januari vriest het gewoonlijk waardoor de grond te hard is om te graven en het plaatsen quasi onmogelijk is.

zwembad plaatsen, dit moet je weten

Materiaal: De dagen van de felblauwe zwembaden zijn geteld, er zijn verschillende variaties van zwembadmaterialen. Een zwembad is een investering, net zoals een huis of een wagen, dus zorg ervoor dat het zwembad dat u uitkiest overeenstemt met uw noden en de verwachtingen over de investeringswaarde.

Polyester (glasvezel): Het goedkoopste materiaal om een zwembad uit te maken, met een maximale levensduur van 20 jaar. Polyesterzwembaden beginnen vaak te degraderen na slechts enkele jaren, door osmose (blaasjes) en het vervagen van de kleur. Verder zien we ook erosie van de toplaag, wat resulteert in een ruw oppervlak dat algen, bacteriën en schimmels de kans geeft zich te hechten. Polyesterzwembaden zijn een goede keuze voor diegenen met een gelimiteerd budget en de nood aan een snelle zwembadoplossing.

Epoxy: Epoxy is zeer vergelijkbaar met een polyesterzwembad, echter de toplaag bestaat uit epoxyhars wat de levensduur verlengt tot 25 jaar. Er is minder kans op osmose bij epoxyzwembaden en de kleur houdt langer. Een epoxylaag is gladder dan polyester, wat zorgt voor een makkelijker onderhoud en meer tijd tussen schoonmaakbeurten in. Epoxy is een goede upgrade van een polyesterzwembad, voor een gemiddeld budget.

Polypropyleen: Polypropyleen is een plastic dat al jaren gebruikt wordt in de chemische industrie, hoger in kwaliteit dan polyester en epoxy. Polypropyleen degradeert minder doorheen de tijd en heeft een levenstermijn van 25 jaar. Er is geen kans op osmose bij een polypropyleenzwembad en het houdt weinig onderhoud in door het gladde niet-poreuze oppervlak. Polypropyleen is echter gevoelig aan temperatuursveranderingen, met als gevolg dat het krimpt en uitzet, waardoor vervorming optreedt bij hoge temperaturen. Polypropyleenzwembaden zijn te verkrijgen in standaardmaten maar ook op maat, hebben het uitzicht en de prijs van een betonzwembad zonder de lange plaatsingstijd.

Polypropyleen zwembad

Beton: Beton wordt al enige tijd beschouwd als één van de betere zwembadmaterialen. Het is een robuuste structuur die vaak gepaard gaat met een PVC-liner, polyesterafwerking of (mozaïek) tegels. De betonstructuur heeft een langere levensduur dan de eerder genoemde zwembadmaterialen, de plaatsing kan echter oplopen tot 3 maanden.

Met een PVC-liner: PVC-liners hebben een levensduur van 8-12 jaar voor er vervanging nodig is. Er kunnen plooien ontstaan doorheen de levenstermijn (door krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuursveranderingen). Ook de kleur vervaagt onder invloed van Uvstralen. Wanneer de liner zijn glad oppervlak verliest door erosie, krijgen algen, bacteriën en andere micro-organismen de kans zich aan het oppervlak te hechten. Een nieuwe pvcliner kost tussen 4000 en 8000 euro iedere 8 à 12 jaar.

Met een polyesterafwerking: Een polyesterafwerking heeft dezelfde eigenschappen als een polyesterzwembad (risico op osmose, ruwheid en kleurvervaging). Een polyesterafwerking resulteert echter in een moderne look. Iedere 8 jaar dient de toplaag vernieuwd te worden.

Met (mozaïek) tegels: Tegels zijn de duurste afwerking voor een betonzwembad. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met tegels, echter in gebieden met hoge temperatuurschommelingen is er een grote kans op het loskomen van de tegels. Voegen worden doorheen de tijd poreus en trekken bacteriën en vuil aan, wat leidt tot verkleuring. Deze afwerking is het moeilijkst in onderhoud.

Roestvrij staal of inox: Hoewel nog steeds relatief onbekend als een zwembadmateriaal, heeft roestvrij staal zich in deze toepassing de voorbije 50 jaar reeds bewezen in Oostenrijk. Roestvrijstalen zwembaden zijn vrijwel onverwoestbaar met een levenstermijn van 75 jaar, zijn licht in constructie en behouden hun robuuste structuur ongeacht temperatuurschommelingen. Roestvrijstalen zwembaden worden waterdicht gelast en vertonen geen risico op barsten, erosie, verkleuring, osmose of vervorming. Het niet-poreuze metaal trekt geen algen, bacteriën, schimmels of andere micro-organismen aan, wat dit het meest hygiënische en onderhoudsvriendelijke zwembadmateriaal maakt. Roestvrijstalen zwembaden zijn het meest ecologisch van alle zwembaden, het metaal weerkaatst de zonnestralen waardoor natuurlijke opwarming optreedt. Roestvrijstaal is de juiste keuze voor diegenen die van hun zwembad wensen te genieten zonder zich zorgen te hoeven maken over herstellingen en onderhoud. De plaatsing neemt slechts één week in beslag. Roestvrijstaal heeft initieel een hogere kostprijs dan de andere types, echter de totale kost van het gebruik ligt veruit lager doorheen de tijd.

5 zaken die u moet weten bij het plaatsen van een zwembad

Automatisatie: Moderne technologie heeft aspecten ons leven vergemakkelijkt, dit is ook het geval voor het beheren van een zwembad. Er bestaan verscheidene smart phone applicaties die de chemische balans van het water monitoren (HowsMyWater, Pool Doctor, Pool Smart). En andere meer geavanceerde systemen zoals IntelliPool, al dan niet vervat in een onderhoudscontract met uw zwembadbouwer, die uw zwembad specifiek monitoren, met bediening van temperatuur en verlichting vanop afstand, en gedetailleerde analyse van de chemische balans. Systemen zoals IntelliPool kunnen beheerd worden door uw zwembadbouwer voor nog minder zorgen als zwembadeigenaar.

5 zaken die u moet weten bij het plaatsen van een zwembad

Return on investment: Verhoogt een zwembad de waarde van uw woning? De ene markt is de andere niet, maar uit ervaringen van verschillende eigenaars blijkt dat de waarde van de woning stijgt met gemiddeld 30% van de kostprijs van het zwembad.

Zwembadbouwer: U zal vele jaren in contact staan met uw zwembadbouwer, het is dus belangrijk dat u een professional kiest die u kunt vertrouwen. Kies een bouwer met vakkennis en klantgerichtheid zoals Nouv'eau te Deurle, zij zorgen voor een tot in het detail uitgewerkte randafwerking en een uitmuntende service.

Lees ook: Een massagesysteem op maat: genieten tot in het topje van je tenen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden
2018-11-14
Sax Sanitair
Ben je op zoek naar een mooie, comfortable en vooral onderhoudsvriendleijke douchebak voor in je badkamer, maar vind je het lastig om te kiezen uit...
Lees meer

5 grootste herfst trends van 2018

5 grootste herfst trends van 2018
2018-09-17
De herfst is begonnen! Meteen een goede reden om de heersende trends voor dit seizoen voor te stellen. Mochten je muren toe zijn aan een nieuw...
Lees meer