Blog
07/04/2017        Matexi - Oost-vlaanderen Luxe, Kopen & Verkopen, Nieuwbouw

Nieuwbouw is interessanter dan renovatie

Waarom koopt de meerderheid van de mensen een woning om te renoveren? Waarom kiezen ze niet resoluut voor nieuwbouw of vernieuwbouw? Ze gaan ervan uit dat nieuwbouw niet betaalbaar is. En onze overheid beloont renovatie nog altijd met premies en fiscale voordelen. Maar is dat wel een goed idee? 

Beter nieuw bouwen dan renoveren

Het aantal gezinnen stijgt – lees ook: er komen almaar meer eenoudergezinnen, singels, nieuw samengestelde gezinnen bij. Om die nood op te vangen hebben we jaarlijks 32.000 bijkomende woningen nodig. Veel van de mensen die op zoek zijn naar een woning beslissen uiteindelijk om een oude woning te renoveren. Ze denken dat nieuwbouw niet binnen hun budget past.

Energieverslindend

Ons woonpatrimonium is daarom sterk verouderd. We zijn bij de slechtste leerlingen van Europa, de gemiddelde leeftijd van een woning is 52 jaar. Op energetisch vlak is dat een ramp; deze woningen verslinden energie want ze zijn niet of slecht geïsoleerd. Om een idee te geven: Belgische woningen verbruiken 40 procent meer energie dan Nederlandse. Met torenhoge energiekosten tot gevolg én met een blijvend hoge CO2-uitstoot.

Subsidies

De overheid heeft allerlei subsidies en premies in het leven geroepen om daar iets aan te doen. Maar alle renovatiepremies ten spijt heeft nog steeds 55 procent van de woningen geen muurisolatie, zijn bij 49 procent de leidingen niet geïsoleerd, is er bij 22 procent geen isolerend glas aanwezig en is bij de grote meerderheid van de woningen de vloer niet geïsoleerd. Wat bewijst dat de premies hun doel voorbijgeschoten zijn.

Klimaat

De ‘gerenoveerde’ woningen zullen nooit kunnen concurreren met nieuwbouw die vanaf 2021 verplicht BEN zal zijn, bijna-energie-neutraal. Dat betekent dat de renovatiemarkt een blijvende grotere CO2-uitstoot in de hand werkt mét een blijvend hoge energiefactuur. In het licht van de klimaatproblematiek is dat een spijtige zaak.

Grote kosten

In tegenstelling tot bij nieuwbouw, heb je bij renovatie vooraf ook geen idee van het budget wat je zult moeten besteden, er zijn altijd onverwachte en veel grotere kosten dan begroot. Dat kan een serieuze streep door de rekening zijn. Op termijn is renovatie dus niet de juiste keuze.

Duurzame toekomst

Dringt zich de vraag op: waarom stimuleert de overheid renovatie? Waarom trekt men niet de kaart van nieuwbouw of vernieuwbouw? Nieuwbouw neemt niet noodzakelijk meer openbare ruimte in. Er zijn heel wat inbreidingsgebieden, en binnen de steden en aan de stadsranden kan nog veel verdicht worden.

Waarom stimuleert de overheid ook vernieuwbouw niet? Ongezonde en verouderde woningen worden beter afgebroken en heropgebouwd. Kiezen voor een energiezuinige nieuwbouw breidt het gezonde woningaanbod uit en laat het verouderde patrimonium geleidelijk aan verdwijnen. Dat is kiezen voor een duurzamere toekomst.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Een zwembad plaatsen? Hier zijn 5 zaken die u moet weten

Een zwembad plaatsen? Hier zijn 5 zaken die u moet weten
2019-05-03
Nouv'eau
Voor het "plonzen" en het plaatsen van een zwembad, hier 5 overwegingen: Timing: De beste periode om te zwemmen is gewoonlijk...
Lees meer

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden

Douchebak kiezen: verschillende afmetingen, materialen en installatiemogelijkheden
2018-11-14
Sax Sanitair
Ben je op zoek naar een mooie, comfortable en vooral onderhoudsvriendleijke douchebak voor in je badkamer, maar vind je het lastig om te kiezen uit...
Lees meer