Blog
20/11/2018    Wonen

Niets gezelliger dan een haard, maar vergeet de schoonmaak niet! 4 Tips om je haard te onderhouden

Niets zo gezellig dan je nestelen voor een knetterend haardvuur. December, de warmste maand van het jaar is gestart, maar vergeet het onderhoud van je haard of de glazen deur niet. Het is geen ramp het reinigen van je haard eens een dagje uit te stellen, maar onderschat de gevolgen niet! Het regelmatig schoonmaken van je haard verkleint de kans op brandgevaar, schade en defecten aanzienlijk! Op die manier geniet je langer van je haard én je huis.

Hoe je haard reinigen


Van houtkachel naar een open haard

Meer en meer mensen kiezen voor een open haard of houtkachel. Deze zijn niet enkel praktischer en relatief goedkoper dan centrale verwarming, ze zijn ook reuzegezellig! Maar weet je wel hoe je de gashaard, gaskachel of open haard moet schoonmaken? Moeilijk is deze (grote) schoonmaak niet, maar wel een noodzaak. 

De glazen deur

De glazen deur van de kachel kan uiteraard goed tegen hitte maar je krijgt vaak te maken met roetaanslag of een doffe deur na gebruik. Je kan deze roetaanslag makkelijk verwijderen door azijn of een licht schuurmiddel bv Cif. Doe deze op een droge prop papier en wrijf het voorzichtig uit. Gebruik een glasreiniger om de glazen deur van je kachel weer mooi helder te maken. Het is wel heel belangrijk te wachten tot de kachel volledig uit is en afgekoeld!
 
 

Schoorsteen reinigen

Het allerbelangrijkste is wellicht het rookkanaal proper houden. Laat dit klusje jaarlijks uitvoeren door een schoorsteenveger, of doe het zelf door het branden van een speciale houtblok die het rookkanaal reinigt. Als je werkt met een schoorsteenveger, vraag altijd een onderhoudsformulier nadat hij het rookkanaal heeft gereinigd. Moest er een brand uitbreken, zal de verzekeringsmaatschappij hiernaar vragen.

As opruimen

Geen onbelangrijk klusje en uiteindelijk zo gebeurd. Ruim het as regelmatig op wat na het stoken in de kachel terechtkomt, dit kan gerust met de stofzuiger, wacht tot het as volledig is afgekoeld, anders kan je stofzuiger beginnen branden!

Haard accessoires

Openhaarset

Met deze open haardset zorg je er niet alleen voor dat het vuur langer brand, maar ook dat de open haard schoon blijft. De van gietijzer gemaakte haardstel is bijzonder stabiel en duurzaam. In moderne stijl is hij niet alleen handig, maar ook een echte eyecatcher.

 haard schoonmaken - accessoires


Bekijk op bol.com

Houtmand

In deze handige haardhoutmand kunt u een voorraad houtblokken leggen, zodat u altijd voldoende hout binnen handbereik heeft om het vuur opnieuw aan te wakkeren. De ronde vorm en het strakke design geven deze Houtmand een moderne uitstraling. 

haard schoonmaken - accessoires


Bekijk op bol.com

Vonkenscherm

Met het vonkenscherm kan je de avond voor de open haard ongestoord genieten. Het zwarte haardscherm van gepoedercoat staal voorkomt dat vonken op de grond, vloerkleed of op de huid terecht komen. Het fijne gaas houdt de as en vonken tegen. 

haard schoonmaken -accessoires


Bekijk op bol.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

De trendkleur van 2019: Living Coral

De trendkleur van 2019: Living Coral
2018-12-07
December staat traditioneel bekend als de maand waarin het kleureninstituut Pantone de kleur van het komende jaar aankondigt. Na het koele...
Lees meer

Kaarsen, hou het gezellig maar veilig! Wij geven u alvast 10 tips.

Kaarsen, hou het gezellig maar veilig! Wij geven u alvast 10 tips.
2018-12-04
Eindejaar: kaarsen, kerstboom, fondue, frituren, vuurwerk... Gezellig, maar hou het veilig! Terwijl u de eerste pakjes onder de...
Lees meer