Blog
15/03/2019        Van Severen Bouwen & Verbouwen

Dakrenovatie: hoe pak je het aan?

Wie zijn dak wil renoveren, neemt het best een gespecialiseerde vakman onder de arm. Controleer eerst en vooral of de dakstructuur nog in goede staat is. Volstaat een herstelling hier en daar of is je dak aan volledige vervanging toe? Laat zeker ook een degelijke isolatie en een goed onderdak plaatsen.

Lokale herstelling met behoud van dakbedekking

Wil je de aanwezige dakbedekking behouden en de dakstructuur lokaal herstellen, dan zal er in veel gevallen geen onderdak aanwezig zijn. Lokale herstellingen zijn meestal maar een tijdelijke oplossing en zijn een indicatie om op termijn toch een grotere renovatie uit te voeren. Als je later de volledige dakbedekking vervangt, is een nieuw en degelijk onderdak absoluut een noodzaak.

Totale herstelling met vervanging van dakbedekking

Als je de dakbedekking vervangt, kan je isoleren tussen of op de houten structuur en een onderdak plaatsen. Momenteel wordt er meer en meer aangeraden om bovenop de structuur te isoleren, zo vermijd je koude bruggen. Als je kiest voor een ander type dakbedekkingsmateriaal, bijvoorbeeld dakpannen in plaats van asbestcementleien, moet je controleren of de draagstructuur het eventuele meergewicht wel kan dragen.

Oude pannen

De oorspronkelijke dakpannen kan je alleen hergebruiken als ze kwalitatief nog in orde zijn. Ze kunnen immers niet-zichtbare schade hebben opgelopen die na herplaatsing op een geìˆsoleerd dak tot problemen kan leiden. Pannen die nog in orde zijn, produceren een helder geluid als je er op klopt. Wil je geen risico nemen en toch een verouderd dakbedekkingsmateriaal op je dak? Geen nood, er bestaan dakpannen met een verweerd uitzicht. Ze lijken op oude dakpannen maar hebben de kwaliteit en de garantie van nieuwe. De meerkost op nieuwe pannen ten opzichte van oude pannen is meestal minimaal. Op oude hergebruikte pannen kan er geen garantie gegeven worden.

Lees ook: Tips voor dakisolatie

Van Severen Dakrenovatie hoe pak je het aan

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste vastgoednieuws!

Related posts

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?

Hoe werkt vloerverwarming? Zijn er voor- en nadelen?
2019-05-11
Van Severen
Het is niet onterecht dat vloerverwarming de laatste jaren een volwaardig alternatief is geworden voor verwarming met radiotoren. Vloerverwarming...
Lees meer

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?

Wanneer heb je een architect nodig bij een verbouwing?
2019-04-24
Van Severen
Dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, moeten we je vast niet uitleggen. Zowel voor structurele werken als voor het interieur wordt vaak...
Lees meer